Debrecenben megépítik Leonardo hétméteres lószobrát

2007.06.19. 14:32
Leonardo da Vinci óriási lószobrának, a hét méter magas Kolosszusnak üveggyapot mását is megépítik Az igazi Da Vinci című, augusztusban nyíló debreceni kiállításra. A lószobrot da Vinci tizenhat évig készítette, és hozzá foghatót sem Hellász, sem Róma nem látott.

A debreceni Modem (Modern és Kortárs Művészeti) Központban augusztus 16-án nyíló nagyszabású da Vinci-kiállításra Leonardo tervei alapján firenzei és padovai szakemberek készítik el da Vinci hatalmas lószobrát a tárlat kurátorának, Paulo Galluzzinak irányításával.

Különleges ló

A speciális üveggyapotból készülő, hét méter magas szobrot darabokban szállítják majd Debrecenbe, és a múzeum előtti téren állítják össze a kiállítás megnyitójára.

Leonardo da Vinci egyetlen alkotásán sem dolgozott olyan hosszú ideig, mint a milánói Sforza család emlékművének szánt lószobron. Az óriási mű terveit tizenhat évig tökéletesítette a reneszánsz zseni, és egy agyagmodell megépítéséig jutott el.

Az ismertető szerint a Kolosszusnak nevezett lómodell csodájára jártak egész Európából. A milánói hercegi udvar költője azt írta róla: "Szentül hiszem, és nem tévedhetek, hogy ehhez foghatót sem Hellász, sem Róma nem látott."

A szobor kiöntésére 20 ezer font, azaz több mint 9 ezer kilogramm súlyú bronzot hordtak össze Milánóban, ám az időközben kitört háború miatt a hadviselő Sforzák inkább ágyúkat öntettek belőle. Az agyagból készült Kolosszust a Milánót elfoglaló franciák lerombolták.

Eredeti művek is lesznek

A reneszánsz művész munkásságát bemutató különleges tárlat tavaly Leonardo elméje címmel a firenzei Uffizi-képtárban volt látható, és az elmúlt hónapokban Tokióban vendégeskedett, ahol 1,2 millióan tekintették meg. Az anyagot a napokban csomagolják, hogy a jövő héten útnak indítsák Magyarországra.

A kiállítást, amely számos eredeti Leonardo-művet és több, a művész irányításával készített makettet, modellt vonultat fel, november 16-ig láthatja a közönség Debrecenben, ahonnan New Yorkba, majd Madridba, később pedig Rio de Janeiróba utaztatják tovább.