Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Felnyitják a tömegsírt, ahol García Lorca nyugszik

2008.09.18. 18:32
Nem ellenzi Federico García Lorca családja, hogy felnyissák azt a spanyol polgárháborús tömegsírt, ahol feltehetően a spanyol költő és drámaíró nyugszik. A francoisták feketelistáján szereplő Lorcát 1936. augusztus 19-én mindenféle tárgyalás és bírósági ítélet nélkül kivégezték.

"Nem fogjuk ellenezni. Bár jobban szeretnénk, ha ez nem történne meg, de tiszteletben tartjuk a többi fél akaratát" - idézte Laura García Lorcát, a költő unokahúgát csütörtökön az El País spanyol napilap.

A tömegsírban nyugvó két másik férfi rokonai a múlt héten azzal a kéréssel fordultak a spanyol legfelső bírósághoz, hogy rendelje el e sír megnyitását. Kérésük egy egyre terebélyesedő mozgalomnak a része, amely azt szorgalmazza, hogy tisztességes temetést biztosítsanak annak a több ezer embernek, akiket Francisco Franco tábornok támogatói gyilkoltak le és temettek tömegsírokba.

A Lorca család hosszú ideig nem akarta bolygatni a dolgot. A vizsgálódások szerint a költőt, aki soha nem titkolta homoszexualitását, egy Dioscoro Galindo Gonzalez nevű tanárral és két szakszervezeti aktivistával együtt lőtték agyon 1936. augusztus 18-án a Granada tartomány déli részén lévő Viznar-szurdok közelében. Feltételezések szerint több ezer embert lőttek agyon és löktek bele a szurdokba. A feltételezett tömegsír térségében a emlékparkot állítottak a polgárháború környékbeli áldozatainak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!