Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötven éve eltűnt fotókiállítást találtak egy pincében

2008.04.08. 11:21
Robet Capa, Henri Cartier-Bresson, Marc Riboud és Erich Lessing munkái keddtől május 18-ig láthatóak a bécsi Westlicht galériában.

Ötven évig egy innsbrucki pincében pihent és csak egy költözésnek köszönhetően került napvilágra a világhírű Magnum fotóügynökség 1956-as kiállításának anyaga, amely keddtől május 18-ig látható a bécsi Westlicht galériában.

A fotók, amelyek között többek között Robet Capa, Henri Cartier-Bresson, Marc Riboud és Erich Lessing munkái láthatók, eredetileg Az idő arca című tárlat részei voltak. Most Magnum,s First néven került a közönség elé. Christoph Schaden művészettörténész szerint a "fotós humanizmus e dokumentumai" főleg művészettörténeti értékük miatt érdekesek: "kulturális kísérlet volt egy felszabadult világlátásra a második világháború utáni Ausztriában." A öt évtizeddel ezelőtti kiállítás összeállítói, akinek kilétére a kutatások ellenére egyelőre nem derült fény, szándékosan kihagyták a háborús felvételeket, ugyanakkor sorozat látható a Mahátma Gandhi vezette indiai erőszakmentes mozgalomról, valamint az 1950-es évek gondtalan bécsi gyermekeiről. Külön érdekesség Jean Marquis magyarországi riportja, amelyet még az 1956-os forradalom előtt készített, és amely Schaden szerint "a fotográfia bátor áttörése volt a vasfüggöny túloldalára".

Valamennyi, A4-es formátumban megőrzött fekete-fehér felvétel tökéletes állapotban volt,amikor az innsbrucki francia intézet munkatársai költözés közben megtalálták azokat az épület pincéjében. Ez volt az egyik első nagy vándorkiállítása az 1947-ben Capa, Cartier-Bresson és David Seymour által alapított fotóügynökségnek: annak idején öt osztrák városban, valamint Kölnben mutatták be a képeket 1956 őszén, mielőtt visszatértek volna Innsbruckba. Az egyik ládában egyébként pontos leírások voltak a képek konzerválásának eszközeiről.

"Ha ma kellene kiválasztanom tíz képet abból a sorozatból, más szempontok szerint válogatnék. Az egészben nem a képek minősége a legszórakoztatóbb, nem is az, hogy egy pincében találták meg őket, hanem az, ahogyan 50 évvel ezelőtt nyolc fotós a maga korát látta" - nyilatkozta a ma 85 éves Lessing, aki később az 1956-os magyarországi eseményekről készült fotóival, valamint Herbert von Karajan karmester portréival vált világhírűvé. Lessing szerint a mai korról aligha lehet majd ilyen "égből pottyant ajándékot" találni, mivel a digitális fényképezés korában a fotósok rendszerint azonnal törlik a gép memóriából a fel nem használt képeket, így félő, hogy az utókor megfelelő dokumentáció híján marad.