Budapestre jön a mamutbébi múmiája

2008.02.28. 11:44
Biztossá vált, hogy áprilistól Budapesten mutatják be Gyimát, a mamutbébi múmiáját, amit 1977-ben találtak meg Oroszországban, szinte tökéletes állapotban. A mamutborjút a Jégkorszak című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Biztosan Magyarországra érkezik a szentpétervári Zoológiai Intézetből Gyima, a mamutbébimúmia - mondta a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. A november 17-ig megtekinthető, interaktív tárlaton preparált barlangi hiénát, barlangi medvét, valamint gyapjas orrszarvút is bemutatnak.

Gyima testét 1977-ben fedezték fel Magadanban, Oroszország keleti részén, majdnem tökéletes állapotban. Az 50 kilós, 85 centiméter magas, a farkától az ormányáig 130 centiméter hosszú mamut nagyjából akkora, mint egy nagytermetű kutya.

A Jégkorszak című kiállítás képet ad a globális klímaváltozásról. A látogatók megtudhatják, mi a jelenség oka, mennyiben köszönhető a természetnek és mennyiben az emberi tevékenységnek. A tárlat arra a kérdésre is válasszal szolgál, miért vannak jégkorszakok.

A múzeum tájékoztatása szerint a kiállítás tisztázza a témával kapcsolatos tévhiteket, a jégkorszakról alkotott, esetenként téves elképzeléseket. Az egyes jelenségek tudományos magyarázatának megértését interaktív, multimédiás eszközök segítik. A látogatók egy igazi felfedező, nyomozó úton járhatják majd be a Föld történetének utolsó 2,5 millió évét - közölte az intézmény.