Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Márai a németek legnépszerűbb olvasmányai közt

2004.10.04. 11:15
Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve is bekerült a németek legkedvesebb könyvei közé: a jórészt egyetlen monológból álló regény a 32. helyen végzett. A "dobogósok": A gyűrűk ura, Biblia, A katedrális.
A ZDF közszolgálati televízió a nyáron tette közzé felhívását: a németek legyenek kedvesek könyvesboltokban kapható, vagy úton-útfélen osztogatott levelezőlapon megírni, hogy melyik könyv jelentette számukra a legmaradandóbb élményt. Negyedmillióan vették maguknak a fáradtságot.

Az olvasáskultúra fennmaradásán amúgy is sokat dolgozó televíziós állomás a hét végén háromórás műsorban prezentálta a végeredményt, s nem is olyan nagy meglepetésre John R. R. Tolkien A gyűrűk ura című műve vitte el a pálmát. A második helyen végzett a Biblia, a harmadikon Ken Follett A katedrális című izgalmas regénye.

A meghívott kritikusok, könyvbarátok nem először voltak kénytelenek azzal szembesülni, hogy a kanonizált irodalom és a közönség kedvenceinek listája nem nagyon fedi egymást. A legjobb ötven könyv között természetesen szép számmal voltak "kötelező olvasmányok": Goethe Faustja, német irodalmi Nobel-díjasok művei (Thomas Mann és Hermann Hesse három-három művel szerepelt a listán), de a vendégek csalódással vették tudomásul, hogy a szintén Nobel-díjas Günter Grass alapműve, A bádogdob csak valahol a lista végén talált magának helyet, az ugyancsak irodalmi Nobel-díjas Heinrich Böll könyveiből pedig egyet sem válogattak be.

Kiderült, hogy Gerhard Schröder kancellár kedvenc könyve Thomas Mann Varázshegye (22. hely).

Elrugaszkodni a valóság talajától

Általában azok a művek "szerepeltek jól", amelyekből látványos filmadaptációk is készültek (A rózsa neve), sokáig szerepeltek a bestseller listákon (ilyen a Márai mű esete is), a lista tartalmát alapvetően meghatározta a férfiaknál többet olvasó nők ízlése.

Szembetűnő volt az olvasmányos, cselekményes, lendületesen megírt, más korban (lehetőleg a középkorban) játszódó könyvek sikere. A kritikusok rezüméként meg is állapították: Az emberek azokat a könyveket szeretik, amelyek kiragadják őket környezetükből, és semmi közük jelenlegi életükhöz.