Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Egy dj-nek legyen egyénisége'

2002.11.14. 14:41
A külföldi dj-k és producerek mellett Brazília leghíresebb drum and bass dj-je, Marky is előadást tartott az idén novemberben Sao Paulóban megrendezett nemzetközi zenei workshopon, a Red Bull Music Academyn. Az Akadémián neves dj-k és zeneipari szakemberek oktatják a résztvevőket, akik idén 28 országból érkeznek. Markyt az előadása után és az esti fellépése előtt kaptuk el egy villáminterjúra.
Index: Hogy tetszik az Akadémia, milyennek találod a részvevőket?

Dj Marky: Nagyon jó a közönség, jó érzés itt lenni. Brazíliában régebben kevesen hittek a dj-zésben, nem érdekelte az embereket. Aztán világszerte nagy dolgok történtek, beindult nálunk is a fejlődés, egyre többen értik ezt a fajta zenét. Itt az Akadémián pedig nagyon lelkes a társaság, valóban érdekli őket a dolog.

Gyakorlatilag alig vagy itthon, folyton külföldön játszol...

Igen, voltam Magyarországon is! Budapesten... de a hely nevére már nem emlékszem.

Melyik a kedvenc városod?

Mindenképpen Dublin. Ja és Tokió is.

DJ Marky
Fotó: Carol Quintanilha (c) redbullmusicacademy 2002

És a legjobb parti, ahol játszottál? Itt Brazíliában volt egy nagy zenei fesztivál tavaly, talán az volt eddig a legjobb. De múlt szombaton Dublinban is hatalmas buli volt. Imádom azt a helyet!

Úgy tudom, hogy este a Lov.e klubban nem drum and bass-t fogsz játszani, hanem house-t. Minek köszönhető ez a váltás?

A régi szép időkben house-t játszottam, de mostanában már főleg drum and basst. House-t mostanában csak a barátaimnak szoktam feltenni, úgyhogy ez a mai parti amolyan nosztalgiabuli lesz. Eléggé másféle house-t játszom, mint az itteni dj-k.

Mi a véleményed az internetes zeneterjesztésről?

Nem teszem fel a számaimat, a kiadók miatt. Muszáj pénzt kérnem a zenéimért, hiszen nekem is lemezeket kell vásárolnom. Sok dj játszik mp3-makat, CD-ről, de szerintem csak a bakelit az igazi.

A Red Bull Music Academy
A feltörekvő ifjú dj-k és producerek továbbképzésére létrehozott zenei workshopot először 1998-ban Berlinben rendezték meg, majd Dublin és London adott otthont az Akadémiának. Idén a brazíliai Sao Paolóban zajlik a rendezvény november 3 és december 3 között, melynek ismét van magyar résztvevője. A zenei szakújságírókból álló nemzetközi zsüri Molnár Pétert, alias DJ BlackMant is beválasztotta a hatvan résztvevő közé.

A workshopon neves dj-k és zeneipari szakemberek oktatják a résztvevőket, akik idén 28 országból érkeznek. Az Akadémián tavaly volt először magyar résztvevő, akkor Petővári Péter, alias DJ Áfonya képviselte hazánkat Londonban. A konferenciára egy 30 perces saját zenei anyaggal pályázhattak a résztvevők.

Mikor jelenik meg a következő lemezed?

Most készült el egy háromrészes sorozat, amiből az első, négy tracket tartalmazó lemez ezen a héten jelenik meg a Soul:R kiadónál bakeliten. A három részt egyben CD-n is kiadják jövőre.

Mi a kedvenc számod mostanában? Mondjuk az első öt?

(Nevet.) Nem válaszolok erre a kérdésre, nem tudom.

Melyik számmal fogod indítani az esti bulit?

Nem tudom, ezt sose tudom előre. Majd ott állok a pultban, megnézem a közönséget, nézegetem a lemezeimet, és valamelyiket felteszem, ez mindig ott dől el.

Mit javasolsz azoknak a gyerekeknek, akik most kezdik a dj-szakmát?

A legfontosabb dolog egy dj-nél az, hogy legyen egyénisége. Az nem elég, hogy most menő a drum and bass, úgyhogy azt fogok játszani, vagy divatos a house, és akkor azt. Az embernek azokat a lemezeket kell feltennie, amiket szeret, amiket ő maga választ.