'Egy dj-nek legyen egyénisége'

2002.11.14. 14:41
A külföldi dj-k és producerek mellett Brazília leghíresebb drum and bass dj-je, Marky is előadást tartott az idén novemberben Sao Paulóban megrendezett nemzetközi zenei workshopon, a Red Bull Music Academyn. Az Akadémián neves dj-k és zeneipari szakemberek oktatják a résztvevőket, akik idén 28 országból érkeznek. Markyt az előadása után és az esti fellépése előtt kaptuk el egy villáminterjúra.
Index: Hogy tetszik az Akadémia, milyennek találod a részvevőket?

Dj Marky: Nagyon jó a közönség, jó érzés itt lenni. Brazíliában régebben kevesen hittek a dj-zésben, nem érdekelte az embereket. Aztán világszerte nagy dolgok történtek, beindult nálunk is a fejlődés, egyre többen értik ezt a fajta zenét. Itt az Akadémián pedig nagyon lelkes a társaság, valóban érdekli őket a dolog.

Gyakorlatilag alig vagy itthon, folyton külföldön játszol...

Igen, voltam Magyarországon is! Budapesten... de a hely nevére már nem emlékszem.

Melyik a kedvenc városod?

Mindenképpen Dublin. Ja és Tokió is.

DJ Marky
Fotó: Carol Quintanilha (c) redbullmusicacademy 2002

És a legjobb parti, ahol játszottál? Itt Brazíliában volt egy nagy zenei fesztivál tavaly, talán az volt eddig a legjobb. De múlt szombaton Dublinban is hatalmas buli volt. Imádom azt a helyet!

Úgy tudom, hogy este a Lov.e klubban nem drum and bass-t fogsz játszani, hanem house-t. Minek köszönhető ez a váltás?

A régi szép időkben house-t játszottam, de mostanában már főleg drum and basst. House-t mostanában csak a barátaimnak szoktam feltenni, úgyhogy ez a mai parti amolyan nosztalgiabuli lesz. Eléggé másféle house-t játszom, mint az itteni dj-k.

Mi a véleményed az internetes zeneterjesztésről?

Nem teszem fel a számaimat, a kiadók miatt. Muszáj pénzt kérnem a zenéimért, hiszen nekem is lemezeket kell vásárolnom. Sok dj játszik mp3-makat, CD-ről, de szerintem csak a bakelit az igazi.

A Red Bull Music Academy
A feltörekvő ifjú dj-k és producerek továbbképzésére létrehozott zenei workshopot először 1998-ban Berlinben rendezték meg, majd Dublin és London adott otthont az Akadémiának. Idén a brazíliai Sao Paolóban zajlik a rendezvény november 3 és december 3 között, melynek ismét van magyar résztvevője. A zenei szakújságírókból álló nemzetközi zsüri Molnár Pétert, alias DJ BlackMant is beválasztotta a hatvan résztvevő közé.

A workshopon neves dj-k és zeneipari szakemberek oktatják a résztvevőket, akik idén 28 országból érkeznek. Az Akadémián tavaly volt először magyar résztvevő, akkor Petővári Péter, alias DJ Áfonya képviselte hazánkat Londonban. A konferenciára egy 30 perces saját zenei anyaggal pályázhattak a résztvevők.

Mikor jelenik meg a következő lemezed?

Most készült el egy háromrészes sorozat, amiből az első, négy tracket tartalmazó lemez ezen a héten jelenik meg a Soul:R kiadónál bakeliten. A három részt egyben CD-n is kiadják jövőre.

Mi a kedvenc számod mostanában? Mondjuk az első öt?

(Nevet.) Nem válaszolok erre a kérdésre, nem tudom.

Melyik számmal fogod indítani az esti bulit?

Nem tudom, ezt sose tudom előre. Majd ott állok a pultban, megnézem a közönséget, nézegetem a lemezeimet, és valamelyiket felteszem, ez mindig ott dől el.

Mit javasolsz azoknak a gyerekeknek, akik most kezdik a dj-szakmát?

A legfontosabb dolog egy dj-nél az, hogy legyen egyénisége. Az nem elég, hogy most menő a drum and bass, úgyhogy azt fogok játszani, vagy divatos a house, és akkor azt. Az embernek azokat a lemezeket kell feltennie, amiket szeret, amiket ő maga választ.