Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Vargas Llosa kiütötte Garcia Márquezt

2007.03.10. 10:32
Nem szakmai féltés, sem politikai nézetkülönbség, hanem "nőügy" volt Gabriel García Márquez és Mario Vargas Llosa 30 évvel ezelőtti szakításának oka.

A latin-amerikai irodalom két óriása, Gabriel García Márquez és Mario Vargas Llosa közti kapcsolat megromlása közismert volt, de ezt részben írói rivalizálásnak, és nem utolsó sorban politikai okoknak tulajdonították.

Más irányba tolódtak


Garcia Márquez

Az 1970-es években Márquez egyre inkább "balra ment" és nem rejtette véka alá lelkesedését Fidel Castro kubai rendszere iránt, míg Llosa a liberális jobboldal képviselőjévé vált, később ilyen platformon szállt versenybe Peru köztársasági elnöki tisztségéért is. A Nobel-díjas kolumbiai író nyolcvanadik születésnapja kapcsán aztán napvilágra került a mexikói La Jornada című lapban Márquez 1976 februárjában készült fotója, amely a Száz év magány szerzőjét bal szeme szeme alatt hatalmas monoklival, sérült orral ábrázolja. A képet a ma Mexikóban élő kolumbiai fotós, Rodrigo Moya készítette, Márquez külön kérésére, aki mindenáron meg akarta örökíttetni a Llosával való incidenst.

Féltékenység


Vargas Llosa

"Keresd a nőt" - mondták a régiek, és így volt ezúttal is, mint ahogyan Mercedes Barcha, "Gabo" felesége elmesélte. Akkoriban Márquezék és Llosáék egyaránt Barcelonában éltek, és a perui író egyszer csak otthagyta családját egy svéd fotómodell kedvéért. Asszonya, Patrícia ezekben a hónapokban gyakran megfordult Márquezéknél, akik gyámolították és tanácsokkal látták el őt.

Amikor aztán Llosa hazatért a kalandból, felesége elmesélte ezeket az összejöveteleket, és utalásokat tett arra, hogy távollétében barátja nem csupán szavakkal vigasztalta őt. Nem sokkal később Márquez hivatalos volt Llosáékhoz egy házi vetítésre, és nagy volt a meglepetése, hogy ölelésre tárt karjára Mario egy hatalmas jobbegyenessel padlóra küldte őt. A sokkos állapotba került, vérző Márquezt végül Mercedes és néhány jó barát hazavitte, és otthon látták el sérülését, mert nem akartak egy kórházi kezeléssel hírverést csinálni az afférnak.

Újra együtt

A fotó mostani nyilvánosságra kerülése azzal is magyarázható, hogy a két nagy író kibékülőben van egymással. Ennek legékesebb bizonyítéka, hogy a Száz év magány új, a regény megjelenése 40. évfordulójára készülő kiadásához Mario Vargas Llosa írt előszót - olvasható a La Repubblica című olasz napilapban.