Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A mazochizmus névadója kis szobrot kap

2008.03.25. 10:26
Leopold von Sacher-Masoch emlékére kávézót is nyitnak az ukrajnai Lvivben, mazochista tárgyakkal.

Szobrot állítanak Leopold von Sacher-Masochnak és róla elnevezett kávézót nyitnak április elején szülővárosában, az ukrajnai Lvivben (Lembergben).

A félszáz főre méretezett, földszinti és pincehelyiségből álló kávézó falait a spanyol-szláv származású világhírű osztrák költővel és íróval kapcsolatos erotikus képek és a mazochizmusra utaló tárgyak díszítik majd.

Jurij Nazaruk igazgató a Zaxid.net internetes hírügynökségnek elmondta, az 1836-ban Lembergben született Sacher-Masoch egészalakos, 170 cm magas bronzszobrát valamivel később állítják fel a kávézó előtt.

Nazaruk elmondása szerint a szobor különleges alkotás lesz, kiötlésén egy egész csapat szorgoskodott. Külsőleg nem fog különbözni a hasonló szobroktól, de például be lehet majd nyúlni a nadrágzsebébe, a szemeit pedig úgy alakítják ki, hogy nagyítóval lesznek alaposabban kémlelhetők. Az ötletgazdák azt szeretnék, ha a Masoch-kávézó Lemberg egyik nevezetességévé válna.

A gyermekkorát Galíciában töltő, de később Ausztriában, Magyarországon és Németországban élő és alkotó író realista ábrázolású regényeiben különös előszeretettel tárgyal női alakjaival kapcsolatban erotikus indíttatású kegyetlenkedéseket, innen ered a szexuálpatológiában használt, majd köznapi szóként is átvett mazochizmus kifejezés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!