Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mazochizmus névadója kis szobrot kap

2008.03.25. 10:26
Leopold von Sacher-Masoch emlékére kávézót is nyitnak az ukrajnai Lvivben, mazochista tárgyakkal.

Szobrot állítanak Leopold von Sacher-Masochnak és róla elnevezett kávézót nyitnak április elején szülővárosában, az ukrajnai Lvivben (Lembergben).

A félszáz főre méretezett, földszinti és pincehelyiségből álló kávézó falait a spanyol-szláv származású világhírű osztrák költővel és íróval kapcsolatos erotikus képek és a mazochizmusra utaló tárgyak díszítik majd.

Jurij Nazaruk igazgató a Zaxid.net internetes hírügynökségnek elmondta, az 1836-ban Lembergben született Sacher-Masoch egészalakos, 170 cm magas bronzszobrát valamivel később állítják fel a kávézó előtt.

Nazaruk elmondása szerint a szobor különleges alkotás lesz, kiötlésén egy egész csapat szorgoskodott. Külsőleg nem fog különbözni a hasonló szobroktól, de például be lehet majd nyúlni a nadrágzsebébe, a szemeit pedig úgy alakítják ki, hogy nagyítóval lesznek alaposabban kémlelhetők. Az ötletgazdák azt szeretnék, ha a Masoch-kávézó Lemberg egyik nevezetességévé válna.

A gyermekkorát Galíciában töltő, de később Ausztriában, Magyarországon és Németországban élő és alkotó író realista ábrázolású regényeiben különös előszeretettel tárgyal női alakjaival kapcsolatban erotikus indíttatású kegyetlenkedéseket, innen ered a szexuálpatológiában használt, majd köznapi szóként is átvett mazochizmus kifejezés.