Ma indul a Mindentudás Egyeteme

2002.09.16. 12:23
Hétfőn kezdődik a Mindentudás Egyeteme (ME) című előadássorozat, mely során hazai és külföldi tudósok másfél év alatt összesen 52 alkalommal tartanak előadásokat a legkülönbözőbb aktuális témakörökben.
A sorozat nyitóelőadása szeptember 16-án lesz a Budapesti Műszaki Egyetem új lágymányosi informatikai épületében, akkor az ME mintájául szolgáló francia egyetem ötletgazdája, Yves Michaud tart előadást. A francia művészettörténész és médiakutató a felvilágosodás-kori francia Nagy Enciklopédia mintájára próbálta tematikusan összeszervezni az egyetemes tudást, illetve a tudományágak legégetőbb kérdéseit, úgy hogy az a legkülönbözőbb csatornákon juthasson el az emberekhez.

Az ME menetrendje szerint hetente egy-egy alkalommal neves hazai és külföldi tudósok tartanak előadásokat a legkülönbözőbb aktuális témákban. Jövő héten Pléh Csaba a gondolkodás, a nyelv és a tudás kapcsolatát boncolgatja, ezt követően Venetianer Pál a gének megváltozhathatóságáról beszél, később pedig Romsics Ignác tart előadást a történetíró dilemmájáról. A Magyar Tudományos Akadémia és a Matáv által szervezett egyetem honlapján minden témára előre fel lehet készülni, azokból később le lehet vizsgázni, az előadások teljes kép- és hanganyagát végig lehet követni.

Az 52 részes - három trimeszterre osztott - előadássorozat nem egyirányú tanítás, hiszen az előadásokat moderált online fórum és élő vita is követi. Ezeket a Duna Televízió, és a Magyar Rádió rendszeresen tudósítja.