Filmcsemegék és fűszeres zene a Mediawave-n

2002.04.08. 15:24
Április 25. és május 5. között rendezik meg Győrben és néhány környékbeli városban a Mediawave néven elhíresült Fényírók Fesztiválját. A nemzetközi művészeti dzsemborira idén is jelentős filmeket és zenészeket várnak.
A központi rendezvényhelyszín idén is Győr, de Kapuvár, Komárom, Rábapatona és Vének, továbbá a szlovákiai Dunaszerdahely és Komarno, valamint a romániai Kolozsvár is otthont ad a rendezvénynek.

Ritka filmek rogyásig

A seregszemle gerincét ismét a filmvetítések alkotják. A fesztiválra 70 országból 1.632 filmmel és több száz egyéb programmal, köztük koncerttel, színházi előadással, kiállítással jelentkeztek az alkotók. Az érdeklődést jelzi, hogy az európai és az észak-amerikai kontinens országain kívül Maliból, Mexikóból, Új-Zélandból, Tajvanból és Iránból is érkeztek dokumentum és játékfilmek.

A beérkezett alkotások megtekintése után az előzsűri döntött arról, hogy 80 filmet vetítenek a versenyprogramban és további kilencvenet láthatnak versenyen kívül az érdeklődők. A műsoron több olyan alkotás szerepel, amelyek a kis népek, továbbá a szellemi, az életmódbeli, a vallási, a zenei kisebbségek problémáival foglalkoznak.

Koncertek a zsinagógában

A filmvetítések mellett számos egyéb program: kiállítás, koncert, színpadi bemutató közül válogathat a fesztivál közönsége. Mongol táncosok műsorát láthatja a közönség április 27-én a győri zsinagógában, a "Művészetek szentélyében", s ugyanaznap este a 83 éves amerikai blues legenda, Big Lucky Carter vendégszerepel ugyanott.

Egy nappal később igazi kuriózumban lesz része a dzsesszkedvelőknek: először lép fel Magyarországon az amerikai Pharoah Sanders Quartet. A koncertet a győri zsinagógában tartják. Kolumbiai zenekar lép fel április 30-án a győri zsinagógában és ugyanaznap este ugyanott egy mongol sámán zenekart is hallhat a közönség.

Víz-, és filmügyi eszmecsere

A programot két tudományos konferencia teszi változatossá: az április 29-ei témája a víz lesz , az április 30-i tanácskozáson pedig a moziról cserélnek eszmét a résztvevők a győri Xantus János Múzeumban.

A fesztivál díjátadó ünnepségét május 4-én tartják Győrött.