Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Filmcsemegék és fűszeres zene a Mediawave-n

2002.04.08. 15:24
Április 25. és május 5. között rendezik meg Győrben és néhány környékbeli városban a Mediawave néven elhíresült Fényírók Fesztiválját. A nemzetközi művészeti dzsemborira idén is jelentős filmeket és zenészeket várnak.
A központi rendezvényhelyszín idén is Győr, de Kapuvár, Komárom, Rábapatona és Vének, továbbá a szlovákiai Dunaszerdahely és Komarno, valamint a romániai Kolozsvár is otthont ad a rendezvénynek.

Ritka filmek rogyásig

A seregszemle gerincét ismét a filmvetítések alkotják. A fesztiválra 70 országból 1.632 filmmel és több száz egyéb programmal, köztük koncerttel, színházi előadással, kiállítással jelentkeztek az alkotók. Az érdeklődést jelzi, hogy az európai és az észak-amerikai kontinens országain kívül Maliból, Mexikóból, Új-Zélandból, Tajvanból és Iránból is érkeztek dokumentum és játékfilmek.

A beérkezett alkotások megtekintése után az előzsűri döntött arról, hogy 80 filmet vetítenek a versenyprogramban és további kilencvenet láthatnak versenyen kívül az érdeklődők. A műsoron több olyan alkotás szerepel, amelyek a kis népek, továbbá a szellemi, az életmódbeli, a vallási, a zenei kisebbségek problémáival foglalkoznak.

Koncertek a zsinagógában

A filmvetítések mellett számos egyéb program: kiállítás, koncert, színpadi bemutató közül válogathat a fesztivál közönsége. Mongol táncosok műsorát láthatja a közönség április 27-én a győri zsinagógában, a "Művészetek szentélyében", s ugyanaznap este a 83 éves amerikai blues legenda, Big Lucky Carter vendégszerepel ugyanott.

Egy nappal később igazi kuriózumban lesz része a dzsesszkedvelőknek: először lép fel Magyarországon az amerikai Pharoah Sanders Quartet. A koncertet a győri zsinagógában tartják. Kolumbiai zenekar lép fel április 30-án a győri zsinagógában és ugyanaznap este ugyanott egy mongol sámán zenekart is hallhat a közönség.

Víz-, és filmügyi eszmecsere

A programot két tudományos konferencia teszi változatossá: az április 29-ei témája a víz lesz , az április 30-i tanácskozáson pedig a moziról cserélnek eszmét a résztvevők a győri Xantus János Múzeumban.

A fesztivál díjátadó ünnepségét május 4-én tartják Győrött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?