Judit
2 °C
7 °C

Medvegyev Deep Purple zenéjére nyilatkozik

2008.04.08. 10:57
Az új orosz elnök beiktatásának napján már boltokba kerülhet az életéről írt könyv. Medvegyev Deep Purple-t hallgat, miközben felidézi gyermekkorát.

Szentpéterváron jelenik meg az első könyv Dmitrij Medvegyevről, akit május 7-én iktatnak be az orosz államfői tisztségbe. A Néva parti városban már jó két hónapja elkészült az új elnök viaszfigurája a panoptikum számára - pedig elkészítése jó fél évig tart -, és kiadtak egy akvarellről nyomtatott plakátot is, de könyv még nem volt.

A kötet szerzője Nyikolaj Szvanidze neves liberális újságíró, aki hetente találkozik a megválasztott elnökkel. Medvegyev ilyenkor felteszi tekintélyes vinilgyűjteményéből valamelyik Deep Purple lemezt - köztudott, hogy az a kedvenc együttese -, és heavy metál kísérettel beszél magáról.

A könyv ötlete Oleg Szedovtól, az Amfora kiadó igazgatójától származik. Azt mondja, azért jutott ez eszébe, mert egyszercsak rájött, hogy az új elnök nagyjából annyi idős, mint ő, vagyis immár saját generációja került hatalomra.

A kötet lényegében Medvegyev életrajzát öleli fel kisgyerekkorától egészen elnökké választásáig, de szerepelnek benne a kül- és belpolitikáról, a gazdaságról és az eddig felügyelete alatt álló nemzeti projektekről vallott nézetei is.

A kiadóban már készen állnak a tervek, folynak a tárgyalások a nagykereskedőkkel, s az első kiadás 30 ezer példányban jelenik meg. Úgy számítanak azonban, hogy az utánnyomásokkal eljutnak legalább a 150 ezer példányig, s szép jövedelmet remélnek a vállalkozástól.

A 320 oldalasra tervezett könyvben lesznek fotók is az elnöki adminisztráció hivatalos archívumából, de Medvegyev családi albumaiból is. A kötet a tervek szerint 300 rubel - 1500 forint - körüli áron kerül majd a boltokba.

A kézirat várhatóan április 17-re készül el, aztán elolvassa Dmitrij Medvegyev is, vagyis a beiktatásra éppen megjelenhet az első, hivatalosan is jóváhagyott kötet az új orosz elnökről. Ugyancsak az Amforánál egy további kötetet is készül róla: azt egy sajtóügynökség munkatársai írják, de az első változatot a kiadó visszaadta a szerzőknek, mert úgy ítélte meg, hogy nincs benne elég exkluzív információ.

A Nyezaviszimaja Gazeta hétfőn felemlegette, hogy Vlagyimir Putyinról az első kötet 2000 márciusának közepén jelent meg. Szerzője Andrej Kolesznyikov, aki a Kommerszant című lap munkatársaként ma is az elnöki újságírócsapat tagja. A könyv ma is szerepel az elnök honlapján, a később megjelent, egész kis könyvtárra való Putyin-kötettől eltérően.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?