Judit
3 °C
7 °C

Szeméremsértőnek találtatott ráncok

2002.02.04. 19:01
"A polgármester szerint megöregedni közszeméremsértő" - reagált Kováts Lajos, a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény alapítója arra vasárnapi nyilatkozatra, melyben a harmadik kerületi polgármester kilátásba helyezte a galéria e héten megnyíló kiállítási plakátjainak eltávolítását.
Mint arról korábban beszámoltunk, február 9-én egy hónapos retrospektív kiállítás nyílik a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjteményben Andres Serrano amerikai fotóművész képeiből. Az 1950-ben, New Yorkban születetett Serrano gyakran dolgoz fel olyan témákat, amelyeket a világ számos országában napjainkban is heves viták kísérnek. Műveiben olyan, nálunk is kényesen kezelt kérdésekkel szembesít, mint például a hajléktalanság, az abortusz, vagy a szexualitás extrém formái.

Andres Serrano az Egyesült Államokban is botrányhőssé vált
Tarlós István, a III. kerület polgármestere egy vasárnapi televíziós nyilatkozatában kilátásba helyezte a kiállítást bemutató hirdetmények köztérről való eltávolítását arra hivatkozva, hogy a plakát törvényt és közszemérmet sért. Kováts Lajos közleményében kifejti: a plakátok kihelyezését megelőzően a téma szokatlansága miatt kikérte jogi szakértők véleményét, akik szerint a plakát semmilyen jogszabályt nem sért. A plakáton látható meztelen idős nőt ábrázoló kép egyébként a képzőművész magyarországi tartózkodása idején készült Budapesten.

"Megdöbbentőnek és érthetetlennek találom a polgármester úr nyilatkozatát. Túl azon, hogy a plakáton szereplő alkotás egy világhírű művész nemzetközileg ismert képe, szomorúnak és megalázónak találom Tarlós István álláspontját azért is, mert abból az tűnik ki, hogy a polgármester szerint megöregedni közszeméremsértő. Ennek alapján úgy érzem, közbotrányt nem a plakátok, hanem a polgármester úr okoz"- idézi Kováts Lajost a MEO közleménye.

Babarczy Eszter eszmetörténész a kiállítás múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta: a Serrano-jelenség lényege arról szól, hogy támogathat-e egy kormányzati alap olyan művészt, aki a közvéleményt megbotránkoztató, szeméremsértő témákkal foglalkozik.

"-A konzervatívok biztosan nagy botrányt kavarnak az Egyesült Államokban is botrányhőssé vált Andres Serrano körül, pedig az ezer év óta tabunak tekintett dolgok kibeszélése nagyon fontos" - vélekedett a sajtótájékoztatón Jancsó Miklós filmrendező.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?