Szeméremsértőnek találtatott ráncok

2002.02.04. 19:01
"A polgármester szerint megöregedni közszeméremsértő" - reagált Kováts Lajos, a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény alapítója arra vasárnapi nyilatkozatra, melyben a harmadik kerületi polgármester kilátásba helyezte a galéria e héten megnyíló kiállítási plakátjainak eltávolítását.
Mint arról korábban beszámoltunk, február 9-én egy hónapos retrospektív kiállítás nyílik a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjteményben Andres Serrano amerikai fotóművész képeiből. Az 1950-ben, New Yorkban születetett Serrano gyakran dolgoz fel olyan témákat, amelyeket a világ számos országában napjainkban is heves viták kísérnek. Műveiben olyan, nálunk is kényesen kezelt kérdésekkel szembesít, mint például a hajléktalanság, az abortusz, vagy a szexualitás extrém formái.

Andres Serrano az Egyesült Államokban is botrányhőssé vált
Tarlós István, a III. kerület polgármestere egy vasárnapi televíziós nyilatkozatában kilátásba helyezte a kiállítást bemutató hirdetmények köztérről való eltávolítását arra hivatkozva, hogy a plakát törvényt és közszemérmet sért. Kováts Lajos közleményében kifejti: a plakátok kihelyezését megelőzően a téma szokatlansága miatt kikérte jogi szakértők véleményét, akik szerint a plakát semmilyen jogszabályt nem sért. A plakáton látható meztelen idős nőt ábrázoló kép egyébként a képzőművész magyarországi tartózkodása idején készült Budapesten.

"Megdöbbentőnek és érthetetlennek találom a polgármester úr nyilatkozatát. Túl azon, hogy a plakáton szereplő alkotás egy világhírű művész nemzetközileg ismert képe, szomorúnak és megalázónak találom Tarlós István álláspontját azért is, mert abból az tűnik ki, hogy a polgármester szerint megöregedni közszeméremsértő. Ennek alapján úgy érzem, közbotrányt nem a plakátok, hanem a polgármester úr okoz"- idézi Kováts Lajost a MEO közleménye.

Babarczy Eszter eszmetörténész a kiállítás múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta: a Serrano-jelenség lényege arról szól, hogy támogathat-e egy kormányzati alap olyan művészt, aki a közvéleményt megbotránkoztató, szeméremsértő témákkal foglalkozik.

"-A konzervatívok biztosan nagy botrányt kavarnak az Egyesült Államokban is botrányhőssé vált Andres Serrano körül, pedig az ezer év óta tabunak tekintett dolgok kibeszélése nagyon fontos" - vélekedett a sajtótájékoztatón Jancsó Miklós filmrendező.