Provokatív Télapó-tárlat a MEO-galériában

2002.12.06. 11:20
"A Mikulás is ember" címmel kortárs művészek, festők, grafikusok, fotósok, filmesek és ruhatervezők szokatlan és provokatív alkotásait gyűjtötte össze a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény.
A MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény szombaton nyíló kiállításán a hazai művészek szokatlan és esetenként provokatív módon dolgoznak fel egy olyan témát, amelyet mindannyian jól ismerünk, és amellyel kapcsolatban mindannyiunknak élményeink és érzelmeink vannak. A január 31-ig látogatható tárlat azonban nemcsak művészeti szempontból izgalmas, hanem minden látogató számára szórakoztató feldolgozása a több száz éves témának, ezért annak megtekintését a szervezők nemcsak műértőknek ajánlják.

A művészetileg is magas színvonalat többek között olyan alkotók garantálják, mint a festő efZámbó István, Szűcs Attila, Bernát András, Kupcsik Adrián, Nemes Nikolett vagy a fotós Burger Barna és Birtalan Zsolt. A kiállításon bemutatkozik egy új művészeti formáció is: a Karma Csoport Helmut Newton parafrázisának fotó-diptichonján az eredeti képen szereplő szupermodelleket mikulások helyettesítik. A tárlat további különlegessége az az installáció is, amely egy fiktív ENSZ programhoz ("UN Santa") kapcsolódva a világ szegényeinek ajándékot szállító mikuláshálózat központi ellátó-áruházát mutatja be. Látható lesz továbbá egy olyan fénykép is, melyen Till Attila orális szex céljából egy csokimikulást kínál fel Cicciolina részére.

"Magyarországon még szokatlan az ilyen kiállítás, mégis magas színvonalú, gondolatébresztő és kellemes szórakozást ígér" - nyilatkozta Kováts Lajos alapító, aki a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény szakmai munkájának újabb elismeréseként néhány nappal ezelőtt vette át a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat által adományozott "Henszlmann Imre" díjat.