Hobbitlakban élnének az Index-olvasók

2007.11.09. 11:34
A Média Építészeti Díja 2007 csütörtöki díjátadóján a szakmai és médiazsűri el tudott tekinteni attól, hogy zöldövezetben jó lakni. Egyébként hasonló dolgokért lelkesedtek, mint olvasóink.

A három éve zajló építészeti médiadíj szavazási trendje idén sem változott: Önök azt az épületet szerették a legjobban, amelyikben el tudják képzelni az életüket.

Az eredmény tehát egyértelmű. Végül is ki lakna szívesen egy fodrászszalonban, legyen az bár olyan letisztult, mint egy zen kert? Vagy melyikünk költözne be egy akkumulátorüzembe, hiába székel az paradigmaváltó fa-beton dobozban? Dizájnhotelben lakni pedig annyira távol áll a hétköznapi ember valóságától, hogy még viccből sem jut ilyesmi eszünkbe.

Olvasóink 2007 legjobb épületének tehát azt a visegrádi hobbitlakot választották, aminek kertjében nyilván szívesen rohangálna a gyerek, miközben a szavazó újságját lapozgatja a tágas, rusztikus nappaliban, vagy muskátlit ápol a teraszon.

Járja körül a házat!

Az Építészfórum által szervezett építészeti médiadíj csütörtöki záróeseményén az újságíró- és a szakmai zsűri inkább távolságtartó volt az épülettel kapcsolatban. A vélemények szerint a hobbitlak kellemkedő volt, mások pincelejáratra asszociáltak, felvetve, hogy a stílus egyenetlen, a formák hol lekerekítettek, hol szögletesek. Martinkó József szakíró szerint az épület lemaradt a trendekről.

Ne vádolják azonban a zsűrit se zord szakmaisággal, se magukat építészeti éretlenséggel. Amikor szemük előtt nem a zöldövezetbe kiköltözés vágya lebeg, véleményük egybeesett a zsűrijével.

Szavazásunkon a második helyezett a formák játékosságával hódító kifordítható épület lett, amely a csütörtöki eseményen a legjobb megépült háznak járó díjat kapta. Wesselényi Garay Andor szakíró szerint az ipari épületek eddig óriási fémkígyókra hasonlítottak, amelyek arcát Görög Zitára maszkírozták. Ez az épület azonban egységként kezeli a tömböt, integrálja az ipari funkciókat, és így nem csak praktikus lehet, de az építészek jó érzékével esztétikussá is válhatott.

Klikk!

Az épület egy faborítású kockából áll, amelyet bordó betonfal vág ketté. A pengefal folytatódik az épület belsejében is, szervező elemként osztva a teret.

A legjobb tervnek a pilisvörösvári uszodát szavazta meg a zsűri. Az általános lelkesültséget kiváltó koncepció az értő organikus építészetre hozott példát. Bár minket egy óriásokra méretezett minigolfpályára emlékeztettek a hullámzó formák, a földközelből valószínűleg a tervezői szándék lesz érezhető. Azaz hogy a lankás, fűvel befuttatott épülethátak a környező dombokra rímelnek.

Az Építészfórum szavazásán a legjobb tervnek egy Valenciába álmodott fürdő letisztult formákkal dolgozó koncepcióját választották az olvasók.