Meghalt Milan Hlavsa a cseh zenei underground legendás személyisége, a Plastic People of the Univers

2001.01.11. 16:17
A hírt, hogy január 5-én, mielőtt betöltötte volna 50. születésnapját, elhunyt Milan "Mejla" Hlavsa, először a Globus Music, a Plastic People kiadója közölte Prágában. A basszusgitáros-énekes zeneszerző tüdejét az elmúlt év májusában rákos daganattal operálták.

Hlavsa a hatvanas években a Blue Monsters-szel és a The Vagabunds-szal kezdte pályáját, majd ő alapította az Undertakers-t - ezek a formációk a csehszlovák rock alapkövei közé tartoztak. Egyik alapítója volt a Világegyetem Műanyag Embereinek, vagyis az 1968-ban létrejött, röviden csak Plastic People-ként emlegetett prágai zenekarnak. A Plastic People '68 után az államszocialista rendszerrel szembeni művészeti oppozíció emblematikus figurái lettek, egészen a bebörtönzésig. Zenei jelentőségük és emberi helytállásuk alapján a legismertebb és legméltatottabb kelet-európai csoportok közé sorolódnak a műfajban. Milan Hlavsa mindvégig, azaz az 1988-as feloszlásáig az együttes tagja maradt. 1976-ban, más Plastic People tagokkal együtt perbe fogták, és "békétlenkedés" ürügyén néhány hónapot ült. (Mások rosszabbul jártak: Ivan Jirous két és fél évet kapott.) Később a DG 307, a Garaz és a Pulnoc együttesekben dolgozott.

1999-ben az újra aktivizálódott Plastic People of the Univers-zel 16 koncertet adott az Egyesült Államokban. Az amerikai turné csúcspontja az a koncert volt, amelyet a cseh csoport Lou Reed-del együtt adott a Fehér Házban, Havel cseh és Clinton amerikai elnök jelenlétében.