Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moholy-Nagy és a vb találkozása a színekkel

2006.07.19. 10:39
A médiaművészet atyjaként ismert Moholy-Nagy életében először Berlinben állított ki a Sturm Galériában. Halálának hatvanadik évfordulóján a szintén berlini Bauhaus Archiv mutatja be korábban sosem látott színes diáit "Color in Transparency" címmel.

A Németország-Ecuador meccs napján, június 20-án nyílt meg a berlini Bauhaus Archivban a Color in Transparency. Moholy-Nagy László színes fényképészeti kísérletei, 1934-1946 című kiállítás. A megnyitót követő hetek a futball és a fotográfia korábban nem tapasztalt, szoros egységének jegyében zajlottak, melyen a Walter Gropius által jegyzett épület igazgatónője is meglepődött.

Művészetre nyitott focirajongók

"A vb hivatalos szurkolói intézménye, a Fanmeile annyira közel volt hozzánk, hogy sok szurkoló átsétált, hogy megnézze a magyar bauhaus mester korábban nem publikált színes fotóit" - értesültünk Dr. Annemarie Jaeggi igazgatónőtől. "A vendégkönyvünkből tudjuk, hogy a világ minden tájáról érkeztek hozzánk a focirajongók."

Chichagoi utcaképek és portrék


Klikk a képre!

Hattula Moholy-Nagy, a művész lánya húsz év alatt a legkülönfélébb forrásokból gyűjtötte össze a kiállított minidiákat. Magángyűjteményekből és egyéb helyekről 200 színes kép került elő, melyből 55 látható a kiállításon, száz pedig a kísérő könyvben.

A kiállított műtárgyakat színes poszter nagyságú képekként kell elképzelni, hátulról megvilágítva. Többségük a húszas-harmincas évekből származik, ahonnan eddig szinte csak a mester fekete-fehér munkáit ismerte a világ. A képek többsége portré, de a chicagói bádogvárost és közlekedést, a művész műtermét valamint absztrakt kompozíciókat is megjelenítenek.

Egy kisebb szenzáció

"Ennek a kiállításnak akkora a jelentősége, mintha André Kertésztől bukkannának föl eddig sosem látott színes képek: egy kisebb szenzáció" - jegyezte meg Jeannine Fiedler fotótörténész a kiállítás vendégkurátora. Ő egyébként öt évvel ezelőtt javasolta Moholy-Nagy lányának, hogy hozzák nyilvánosságra a színes diákat és a kiállítás lényegremutató neve - Color in Transparency - is tőle származik.

Szerencsés koincidenciának köszönhető tehát, hogy a Bauhaus Archiv is épp 2006 nyarára ütemezte Moholy-Nagy színes fotóinak kiállítását, csak úgy, mint a 2006-2007 között megrendezett németországi magyar kulturális évad szervezői. (A berlinivel párhuzamosan Párizsban is fut egy Moholy-Nagy kiállítás, ott a művész eddig be nem mutatott grafikái láthatók.)

Talán Budapestre is jön

A kiállítás iránt eddig holland és svájci múzeumok érdeklődtek. Az igazgatónő és a kurátornő bízik benne, hogy a Moholy-Nagy tárlat eljut Londonba, Párizsba és Amerikába is, de legfőképp Budapestre, ahol az idéntől hivatalosan Moholy-Nagy Művészeti Egyetem néven futó Iparművészeti Egyetem is mutatott érdeklődést a külföldre emigrált magyar fotográfus munkái iránt.

Color in Transparency
Bauhaus Archiv
Klingelhöferstraße 14
10785 Berlin
Megtekinthető: szeptember 4-ig