Moholy-Nagy és a vb találkozása a színekkel

2006.07.19. 10:39
A médiaművészet atyjaként ismert Moholy-Nagy életében először Berlinben állított ki a Sturm Galériában. Halálának hatvanadik évfordulóján a szintén berlini Bauhaus Archiv mutatja be korábban sosem látott színes diáit "Color in Transparency" címmel.

A Németország-Ecuador meccs napján, június 20-án nyílt meg a berlini Bauhaus Archivban a Color in Transparency. Moholy-Nagy László színes fényképészeti kísérletei, 1934-1946 című kiállítás. A megnyitót követő hetek a futball és a fotográfia korábban nem tapasztalt, szoros egységének jegyében zajlottak, melyen a Walter Gropius által jegyzett épület igazgatónője is meglepődött.

Művészetre nyitott focirajongók

"A vb hivatalos szurkolói intézménye, a Fanmeile annyira közel volt hozzánk, hogy sok szurkoló átsétált, hogy megnézze a magyar bauhaus mester korábban nem publikált színes fotóit" - értesültünk Dr. Annemarie Jaeggi igazgatónőtől. "A vendégkönyvünkből tudjuk, hogy a világ minden tájáról érkeztek hozzánk a focirajongók."

Chichagoi utcaképek és portrék


Klikk a képre!

Hattula Moholy-Nagy, a művész lánya húsz év alatt a legkülönfélébb forrásokból gyűjtötte össze a kiállított minidiákat. Magángyűjteményekből és egyéb helyekről 200 színes kép került elő, melyből 55 látható a kiállításon, száz pedig a kísérő könyvben.

A kiállított műtárgyakat színes poszter nagyságú képekként kell elképzelni, hátulról megvilágítva. Többségük a húszas-harmincas évekből származik, ahonnan eddig szinte csak a mester fekete-fehér munkáit ismerte a világ. A képek többsége portré, de a chicagói bádogvárost és közlekedést, a művész műtermét valamint absztrakt kompozíciókat is megjelenítenek.

Egy kisebb szenzáció

"Ennek a kiállításnak akkora a jelentősége, mintha André Kertésztől bukkannának föl eddig sosem látott színes képek: egy kisebb szenzáció" - jegyezte meg Jeannine Fiedler fotótörténész a kiállítás vendégkurátora. Ő egyébként öt évvel ezelőtt javasolta Moholy-Nagy lányának, hogy hozzák nyilvánosságra a színes diákat és a kiállítás lényegremutató neve - Color in Transparency - is tőle származik.

Szerencsés koincidenciának köszönhető tehát, hogy a Bauhaus Archiv is épp 2006 nyarára ütemezte Moholy-Nagy színes fotóinak kiállítását, csak úgy, mint a 2006-2007 között megrendezett németországi magyar kulturális évad szervezői. (A berlinivel párhuzamosan Párizsban is fut egy Moholy-Nagy kiállítás, ott a művész eddig be nem mutatott grafikái láthatók.)

Talán Budapestre is jön

A kiállítás iránt eddig holland és svájci múzeumok érdeklődtek. Az igazgatónő és a kurátornő bízik benne, hogy a Moholy-Nagy tárlat eljut Londonba, Párizsba és Amerikába is, de legfőképp Budapestre, ahol az idéntől hivatalosan Moholy-Nagy Művészeti Egyetem néven futó Iparművészeti Egyetem is mutatott érdeklődést a külföldre emigrált magyar fotográfus munkái iránt.

Color in Transparency
Bauhaus Archiv
Klingelhöferstraße 14
10785 Berlin
Megtekinthető: szeptember 4-ig