Jenő
-3 °C
6 °C

Felavatták a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalomban

2008.04.23. 12:23
Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is ott volt az ünnepségen. Sólyom László szerint a múzeum feladata nem csak az értékőrzés lesz, hanem tudományos műhelyként is működhet.

Sólyom László köztársasági elnök felavatta a Magyar Nyelv Múzeumát szerdán a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomban, a nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori lakóhelyén.

Az államfő ünnepi beszédében kiemelte: reményei szerint a múzeum az értékőrzés mellett a magyar nyelv fejlődését inspiráló tudományos műhely, nemzedékek nevelője lesz.

A múzeum felépítését 1994-ben határozta el a Kazinczy Ferenc nevét viselő társaság, az építkezés azonban csak tavaly áprilisban kezdődhetett el. Sólyom László úgy fogalmazott: "13 év küzdelem eredményeként avathatjuk fel a Magyar Nyelv Múzeumának épületét."

Az ünnepségen részt vett Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, Hörcsik Richárd, Sárospatak és Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Az avatáson több száz érdeklődő is megjelent, sokan a határon túlról érkeztek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?