Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az Arctic Monkeys lett a legjobb brit együttes

2007.02.15. 08:58
Az Arctic Monkeys elnyerte mindkét Brit Awards-jelölését: ők lettek az idei év legjobb brit együttese, és övék a legjobb brit album. Az év nemzetközi együttese a Killers, a Brit Awards életműdíját az Oasis kapta.

Szerda este Londonban, a Brit Awards zenei díj átadásán az Arctic Monkeys elnyerte mindkét jelölését: a legjobb brit együttesnek és a legjobb brit albumnak járó trófeát.

Nagy meglepetésre Lily Allennek négy jelölése ellenére egy díj sem jutott. A 22 esztendős Allent, akinek Smile című dala tavaly listavezető volt Angliában, egyebek között a legjobb kislemez, a legjobb brit énekesnő, a legjobb brit lemez és az év felfedezettje kategóriákban jelölték.

A legjobb brit énekes díját James Morrison nyerte el, aki többek között megelőzte Jarvis Cockert és Thom Yorke-ot. A legjobb énekesnő Amy Winehouse, aki olyan hírességeket előzött meg, mint Lily Allen vagy a Grammyre is jelölt Corinne Bailey Rae.

A legjobb album készítője, az Arctic Monkeys, többek között a Muse trió elől vitte el a díjat. A legjobb együttesek versenyében ugyancsak a Muse és a Snow Patrol volt a riválisa.

A Muse vigasztalódhatott a legjobb koncertteljesítmény kategóriájának nyerteseként. Ebben a kategóriában Robbie Williamst és George Michaelt is jelölték.

Az év brit felfedezettje a Fratellis együttes. Versenyben volt Lily Allen és Corinne Bailey Rae. A díjat a BBC One rádió hallgatóinak szavazatai alapján ítélték oda. A legjobb brit kislemez díját az újra összeállt Take That együttes nyerte.

Az év nemzetközi felfedezettje díját az Orsons kapta, megelőzve többek között a hét végén két Grammy-díjat begyűjtő Gnarls Barkley együttest. Itt az MTV zenés televízió nézőinek szavazatai alapján döntöttek.

A nemzetközi mezőnyben a legjobb énekesnő Nelly Furtado lett Beyoncé, Pink és Christina Aguilera előtt. A férfiak versenyét Justin Timberlake nyerte - többek között Bob Dylan és Beck előtt.

Az év nemzetközi együttese a Killers, amely a minap négy Grammyt begyűjtő Red Hot Chili Pepperst utasította maga mögé. Ugyanez a csapat kapta a legjobb nemzetközi albumért járó Brit Awardst. Versenytársa volt Bob Dylan és a Gnarls Barkley lemeze.

Már korábban bejelentették, hogy a Brit Awards életműdíját idén az Oasis együttes kapja a zene fejlődéséhez való hozzájárulásáért.

A gálát az Earl's Courtban rendezték. A díjátadót kísérő programban fellépett egyebek között Amy Winehouse, Corinne Bailey Rae, a Red Hot Chili Peppers, a Snow Patrol és a Scissor Sisters. A három évtizedes múltra visszatekintő díjkiosztóról közel húsz év után adott ismét közvetítést a televízió.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!