Árpád
-2 °C
4 °C

Yeke-yeke a Millenárison

2002.12.05. 14:27
A hétvégén Budapesten lép fel a világzene egyik legismertebb figurája, a gunieai születésű Mory Kante. A tizenöt éve írt "Yeke-yeke" című sláger megírása óta gyakorlatilag permanens turné az élete, vasárnap a Millenáris Parkot rázza meg.
Mory Kantét szerencsére már nem kell bemutatni a world music hazai rajongóinak, nem kell bemutatni a Sziget világzenei színpadot látogatóinak, sőt neve hallatán mint hívószó az átlagembernek is általában beugrik "Yeke-Yeke" című örökzöld sláger.

Mory Kante 1950-ben született Guineában, családja a leghíresebb griot (énekmondó) família, apja a griot-ok vezetője. Gyermekkorában első hangszerként a balafonon kezdett tanulni játszani, később a hárfaszerű korán, majd gitáron. Tinédzser éveiben erősen hatott rá a kubai és a rock zene, valamint a jazz.

1971-ben csatlakozott korának legnépszerűbb nyugat-afrikai zenekarához, a Rail Bandhez mint gitáros és balafonos, 1973-ban az együttesből távozó Salif Keita utódjaként vált a zenekar énekesévé. 1984-ben Párizsban telepedett le, és rövid időn belül az európai fesztiválok keresett szereplője lett. 1987-ben írta Yeke-Yeke című átütő sikert aratott dalát, mely megnyitotta számára a világhírhez vezető utat.

Mory Kante a Yeke-Yeke sikere után világkörüli turnéra indult, mely gyakorlatilag tizenöt éve megszakítások nélkül tart. A művész zenei pályafutásával párhuzamosan az Éhező Világ Alapítvány nagykövete is, sokat tesz afrikai honfitársai életéért. Napjaink egyik legnagyobb hatású, világszerte ismert afrikai world music sztárja, tíztagú zenekarával december 8-án ad hangversenyt a Millenáris Teátrumban.

December 8. 20 óra, Millenáris Teátrum
Bp., II. Fény u. 20-22. Tel.: 438-5335, 438-5312.
Jegyár: 4.000 Ft

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?