Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Osztrák tiltakozás: Mozart nem német volt

2003.08.07. 16:25
Felkerült a legnagyobb németek listájára Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerző, ami kiváltotta a berlini osztrák nagykövet tiltakozását. Adolf Hitlert eleve kizárták a játékból.
A legnagyobb német személyiségeket keresi egy, a BBC licence alapján készülő tévéműsor Németországban. A 300 jelölt nevét tartalmazó listán helyet kapott a salzburgi születésű Wolfgang Amadeus Mozart is, írja az Ananova.

Christian Prosl, Ausztria berlini nagykövete tiltakozássát fejezte ki a kulturális Anschluss miatt, mondván, Mozart Salzburgban született, és mivel a város a mai Ausztria területén fekszik, a zeneszerző nem németnek, hanem osztráknak számít.

A műsor készítői viszont arra hivetkoznak, hogy Mozart németnek vallotta magát, ezért helye van a jelöltek között. A ZDF álláspontja szerint a vitát sohasem lehet kizárni, mivel Németország határai a történelem során gyakran változtak.

Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban született Salzburgban, és Bécsben hunyt el, 1791-ben. Ekkor viszont Ausztria mint állam még nem létezett, Salzburg önálló városállam volt.

Irányított jelölés

A ZDF műsorában jelölték még a bécsi születésű Joseph Haydnt, valamint Sigmund Freudot is. Ott van a jelöltek listáján Kopernikusz, aki a mai Lengyelország területén fekvő Torun városában született.

Van néhány olyan személyiség, akiknek németsége vitán felül áll, így például Ludwig van Beethoven, Albert Einstein, Gunter Grass, Boris Becker vagy Claudia Schiffer.

A brit változatban a közönségre bízták a jelölést is, a németeknél viszont a show rendezői állítják össze a választhatók listáját. Így akarták elkerülni azt, hogy esetleg Adolf Hitler vagy más náci vezetők kerüljenek a népszerűségi lista élére. Hitler egyébként szintén Ausztriában született, igaz, 1938-ban szülőhazáját Németországhoz csatolta. A náci diktátorért viszont nem versengenek a németajkú országok.