Olivér
4 °C
8 °C

Ismeretlen Máté Péter-dalok kerültek elő

2006.07.07. 09:47
Huszonkét évvel Máté Péter halála után Vargha Tamás zeneszerző ismeretlen felvételekre bukkant stúdiójának nagytakarítása közben. A legendás énekes halála előtt egy nappal 29 dalt énekelt és zongorázott fel, amelyekről a tragédia miatt mindenki megfeledkezett. A lemez a jövő héten kerül a boltokba.

S. Nagy István dalszövegíró és Vargha Tamás zeneszerző 23 éve adta át a kottát és a szöveget Máté Péternek, írta a Blikk. Senki sem tudta, hogy az énekes-dalszerző, aki hirtelen, 37 évesen infarktusban halt meg, halála előtt még zongorához ült, és felénekelte a számokat.

Úgy adják ki, ahogy Máté felénekelte

"Halála előtt pár hónappal kapta meg a dalokat. Amikor jött a rettenetes hír, mindenki a gyász töltötte el a szívét. nem azzal foglalkoztunk, hogy mit csinált a halála előtti napokban" - nyilatkozta a lapnak Vargha Tamás.

A zeneszerző elmondta, többször költözött már, a stúdió anyagai mindig kartondobozokba kerültek. Néhány hete nagytakarításkor azonban úgy döntött, hogy selejtezés céljával belehallgat a dobozokban rejlő felvételekbe, és így találta meg a kazettát.

S. Nagy István szövegírótól a Blikk megtudta, nem volt kérdéses, hogy "ezt a kincset azonnal ki kell adni, hogy mindenki hallhassa. Változatlanul: vokál, zenei háttér nélkül, ahogyan akkor egyedül, utoljára énekelt és játszott". A lemez a jövő héten kerül a boltokba.

A felvételről a legendás énekes özvegye sem tudott. Edit asszonyt meglepték férje utolsó dalai, de örül, hogy kiadják, mert "ez még járt neki".

150 sláger

Máté Péter 1947-ben született. Érettségi után, 1965-ben a Taxi Vállalatnál egy alkalmi együttesben énekelt, zongorázott, gitározott. Első felvételeit - az Úgy várom, jössz-e már? és a Mondd már című dalokról - 1967-ben készítette a Magyar Rádióban, érdekesség, hogy a kíséretet az Illés együttes adta. Később egy pol-beat fesztiválon első lett A néger zongorista című dala, és elnyerte a legjobb férfi szólista díját is, áll a Magyar Életrajzi Lexikonban. 1968-ban a Műszaki Egyetemen megnyílt a Máté Klub.

1973-74-ben az Express-együttessel lépett fel, a drezdai slágerfesztiválon elnyerte a fődíjat. 1976-ban az írországi Castlebar Song Contesten nyert első díjat Tárd ki karjaidat című dalával. Ő hangszerelte a Jézus Krisztus szupersztár magyar változatát, 1984-ben Judás szerepét énekelte is. Máté Péter nagyjából 150 sláger szerzője, hat nagylemeze jelent meg. 1984-ben hunyt el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?