A Mátyás-templom cserepei kalapács alatt

2008.04.01. 12:08
Az aukció ötlete azért vetődött fel, mert sajnálják a levett cserepeket kidobni, márpedig azok már alkalmatlanok a tetőfedésre, építési hulladékká válnak. A megvételre kínált cserepek már a világháború után készültek.

A BÁV Aukciósház - a Falk Art Fórum alkalmából - a rekonstrukció alatt álló Mátyás-templom cserepeit bocsátja kalapács alá jótékony célból, segítve ezzel a korábban évtizedekig a templomot díszítő tetőcserepek eladását, és hozzájárulva egyúttal az ikonikus épület felújításához. Az aukció keretében összesen 30 darab mázas Zsolnay-cserepet árvereznek el, a Mátyás-templom plébániája által megvételre kínált sorszámozott formában és díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok aláírásával. A tetőcserepek kikiáltási ára az eredeti ár, vagyis darabonként 3.600 forint. A jótékonysági árverésből származó teljes bevételben pedig a Mátyás-templom plébániája részesül, az összeget többek között a harangok rekonstrukciójára fordítják majd.

A Szent István körút és Falk Miksa utca sarkán található BÁV azonban nem az eredeti cserepeket kínálja, azok ugyanis a második világháborúban jórészt megsemmisültek. az 1940-es évek végén ideiglenes cserepek készültek, s azután is csak kevés eredeti, Schulek Frigyes-féle darab került vissza a templom tetejére.

A megvételre kínált cserepek értéke abban rejlik, hogy mégiscsak fent voltak 50 évig a Mátyás-templom tetején - hangsúlyozta a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese, Mátéffy Balázs, a vasfüggöny darabjaihoz hasonlítva a cserepek eszmei értékét.

Mátéffy Balázs a harangok rekonstrukciója kapcsán szólt arról is, hogy sikerrel pályáztak támogatásra a norvég alapból, de 15 hónap elteltével a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt közölte velük: az Európai Unió az egyházakat nem tekinti nonprofit szervezetnek, így nem lehet szó 90 százalékos finanszírozásról, csak jóval kisebb arányúról. Százmillió forintos beruházásról van szó, hiszen három harang van a templomban és három hiányzik; a meglévőket felújítanák, a többit pedig pótolni kellene - tette hozzá.

Klikk!

Az igazgatóhelyettes tavaly decemberben azt mondta, az új, még elfogadás előtt álló ütemterv szerint 2012 nyarára fejeződik be a Mátyás-templom rekonstrukciója.

Mátéffy Balázs akkor elmondta, hogy 2008-ban is a külső munkálatok zajlanak majd, így a templomi életben komoly változások nem történnek még. Februárban döntenek arról, hogy a szinte már veszélyessé vált templomtorony restaurálását milyen technológiával végezzék. A torony körül azonban továbbra is marad az állvány, sőt magasítják is azt a toronysisak szintjéig, s a torony ablakai - statikai okok miatt - továbbra is befalazva maradnak.

A templom belsejében végzendő munkák a tervek szerint a legkorábban csak 2008 utolsó hónapjaiban, a két múzeumteremben és a kóruskarzaton kezdődhetnek el. A rekonstrukció költsége a tervek szerint 6,439 milliárd forintot tesz ki, amelynek túlnyomó részét az állam fedezi.