Jolán
2 °C
4 °C

A Mátyás-templom cserepei kalapács alatt

2008.04.01. 12:08
Az aukció ötlete azért vetődött fel, mert sajnálják a levett cserepeket kidobni, márpedig azok már alkalmatlanok a tetőfedésre, építési hulladékká válnak. A megvételre kínált cserepek már a világháború után készültek.

A BÁV Aukciósház - a Falk Art Fórum alkalmából - a rekonstrukció alatt álló Mátyás-templom cserepeit bocsátja kalapács alá jótékony célból, segítve ezzel a korábban évtizedekig a templomot díszítő tetőcserepek eladását, és hozzájárulva egyúttal az ikonikus épület felújításához. Az aukció keretében összesen 30 darab mázas Zsolnay-cserepet árvereznek el, a Mátyás-templom plébániája által megvételre kínált sorszámozott formában és díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok aláírásával. A tetőcserepek kikiáltási ára az eredeti ár, vagyis darabonként 3.600 forint. A jótékonysági árverésből származó teljes bevételben pedig a Mátyás-templom plébániája részesül, az összeget többek között a harangok rekonstrukciójára fordítják majd.

A Szent István körút és Falk Miksa utca sarkán található BÁV azonban nem az eredeti cserepeket kínálja, azok ugyanis a második világháborúban jórészt megsemmisültek. az 1940-es évek végén ideiglenes cserepek készültek, s azután is csak kevés eredeti, Schulek Frigyes-féle darab került vissza a templom tetejére.

A megvételre kínált cserepek értéke abban rejlik, hogy mégiscsak fent voltak 50 évig a Mátyás-templom tetején - hangsúlyozta a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese, Mátéffy Balázs, a vasfüggöny darabjaihoz hasonlítva a cserepek eszmei értékét.

Mátéffy Balázs a harangok rekonstrukciója kapcsán szólt arról is, hogy sikerrel pályáztak támogatásra a norvég alapból, de 15 hónap elteltével a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt közölte velük: az Európai Unió az egyházakat nem tekinti nonprofit szervezetnek, így nem lehet szó 90 százalékos finanszírozásról, csak jóval kisebb arányúról. Százmillió forintos beruházásról van szó, hiszen három harang van a templomban és három hiányzik; a meglévőket felújítanák, a többit pedig pótolni kellene - tette hozzá.

Klikk!

Az igazgatóhelyettes tavaly decemberben azt mondta, az új, még elfogadás előtt álló ütemterv szerint 2012 nyarára fejeződik be a Mátyás-templom rekonstrukciója.

Mátéffy Balázs akkor elmondta, hogy 2008-ban is a külső munkálatok zajlanak majd, így a templomi életben komoly változások nem történnek még. Februárban döntenek arról, hogy a szinte már veszélyessé vált templomtorony restaurálását milyen technológiával végezzék. A torony körül azonban továbbra is marad az állvány, sőt magasítják is azt a toronysisak szintjéig, s a torony ablakai - statikai okok miatt - továbbra is befalazva maradnak.

A templom belsejében végzendő munkák a tervek szerint a legkorábban csak 2008 utolsó hónapjaiban, a két múzeumteremben és a kóruskarzaton kezdődhetnek el. A rekonstrukció költsége a tervek szerint 6,439 milliárd forintot tesz ki, amelynek túlnyomó részét az állam fedezi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?