Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felavatták az anti-Guggenheimet Luxemburgban

2006.07.25. 12:38
A luxemburgi Modern Művészeti Múzeumot (MUDAM) a Pritzker-díjjal is jutalmazott Ieoh Ming Pei tervezte.
Felavatták Luxemburg fővárosában a Modern Művészeti Múzeumot (MUDAM), amelyet Ieoh Ming Pei kínai-amerikai építész tervezett.

Az építész nevét korábban az Egyesült Államokbeli Des Moines (Iowa)múzeumával, több amerikai és német múzeum bővítésével, de mindenekelőtt a párizsi Louvre piramisával tette ismertté, amely a Da Vinci-kód című bestseller könyv és film kapcsán ismét az érdeklődés középpontjába került.


Louvre

A múzeum egész területe 10 ezer négyzetméter, ebből 4800 kiállításoknak van fenntartva. Saját gyűjteménye egyelőre 230 műtárgyból áll, amelyet kortárs művészek alkottak. A nyitó kiállítás címe: Eldorado, építészet, belső terek és történelem elegye. November 20-ig lesz látható - írta az El País című spanyol napilap.

Anti-Guggenheim

A múzeum épülete a főváros központja és a Kirchberg-negyed között áll. Itt működik azoknak az intézményeknek a nagy része, amelyek az Európai Unióhoz kapcsolódnak. Közelében van az új Filharmónia elegáns épülete és a Thüngen-erőd. Kívülről nem feltűnő, inkább egy kereskedelmi komplexumra hasonlít, belül azonban ideális kiállítások számára. Könnyen alakítható és nem tör főszerepre, egyfajta "Anti-Guggenheim".


Ieoh Ming Pei

"Miután a közelében van az 1688-ban emelt Thüngen-erőd, amelynek nagy csodálója vagyok, azt a problémát akartam megoldani, hogy miként lehet harmonizálni a múltat a jelennel úgy, hogy egymást erősítsék" - nyilatkozta az építész.

A múzeum megépítése 88 millióba került és avatása előrehozott nyitánya a 2007-es évnek, amikoris Luxembourg 1995 után ismét Európa kulturális fővárosa lesz. A szervezők szerint a város infrastruktúrája azóta sokat fejlődött és újdonság, hogy a programhoz társították Belgium német és vallon régióit, a német Saar-vidéket és Rajna-Pfalz tartományt, valamint a francia Lotharingiát. "Végül is Luxembourgba jár dolgozni minden nap 115 ezer határon túli, és lakosaink 40 százaléka külföldi" - mondta Robert Garcia főkoordinátor.