Felavatták az anti-Guggenheimet Luxemburgban

2006.07.25. 12:38
A luxemburgi Modern Művészeti Múzeumot (MUDAM) a Pritzker-díjjal is jutalmazott Ieoh Ming Pei tervezte.
Felavatták Luxemburg fővárosában a Modern Művészeti Múzeumot (MUDAM), amelyet Ieoh Ming Pei kínai-amerikai építész tervezett.

Az építész nevét korábban az Egyesült Államokbeli Des Moines (Iowa)múzeumával, több amerikai és német múzeum bővítésével, de mindenekelőtt a párizsi Louvre piramisával tette ismertté, amely a Da Vinci-kód című bestseller könyv és film kapcsán ismét az érdeklődés középpontjába került.


Louvre

A múzeum egész területe 10 ezer négyzetméter, ebből 4800 kiállításoknak van fenntartva. Saját gyűjteménye egyelőre 230 műtárgyból áll, amelyet kortárs művészek alkottak. A nyitó kiállítás címe: Eldorado, építészet, belső terek és történelem elegye. November 20-ig lesz látható - írta az El País című spanyol napilap.

Anti-Guggenheim

A múzeum épülete a főváros központja és a Kirchberg-negyed között áll. Itt működik azoknak az intézményeknek a nagy része, amelyek az Európai Unióhoz kapcsolódnak. Közelében van az új Filharmónia elegáns épülete és a Thüngen-erőd. Kívülről nem feltűnő, inkább egy kereskedelmi komplexumra hasonlít, belül azonban ideális kiállítások számára. Könnyen alakítható és nem tör főszerepre, egyfajta "Anti-Guggenheim".


Ieoh Ming Pei

"Miután a közelében van az 1688-ban emelt Thüngen-erőd, amelynek nagy csodálója vagyok, azt a problémát akartam megoldani, hogy miként lehet harmonizálni a múltat a jelennel úgy, hogy egymást erősítsék" - nyilatkozta az építész.

A múzeum megépítése 88 millióba került és avatása előrehozott nyitánya a 2007-es évnek, amikoris Luxembourg 1995 után ismét Európa kulturális fővárosa lesz. A szervezők szerint a város infrastruktúrája azóta sokat fejlődött és újdonság, hogy a programhoz társították Belgium német és vallon régióit, a német Saar-vidéket és Rajna-Pfalz tartományt, valamint a francia Lotharingiát. "Végül is Luxembourgba jár dolgozni minden nap 115 ezer határon túli, és lakosaink 40 százaléka külföldi" - mondta Robert Garcia főkoordinátor.