Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Egymilliárdot csalt ki a győri ál-műkincskereskedő

2007.02.02. 16:24
A magát műkincskereskedőnek kiadó férfi több kuncsaftjától is pénzt kért egy hamis Picasso-képre, de aztán feljelentette magát.

Befejezte a nyomozást a rendőrség annak a 43 éves győri férfinek az ügyében, aki több mint egymilliárd forintot csalt ki sértettjeitől. Műkincs-kereskedelemből származó, jelentős mértékű haszonnal kecsegtette őket.

Műkincs kedvező áron

A csalót jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsítja a rendőrség, mondta Samu László alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A gyanúsított műkincskereskedőnek adta ki magát, meggyőző történetekkel kereste fel a sértetteket. Azt állította, hogy Kelet-Európából kedvező áron tud hozzájutni műkincsekhez, főként festményekhez, amelyeket nagy haszonnal lehet tovább értékesíteni. Állítása szerint "elegendő forrás híján" fordult a befektetőkhöz, akiknek három-négy hónapos futamidőre minimálisan 20-25 százalékos hozamot ígért.

Picassót is

A gyanúsított 2005-ben egy budapesti üzletembertől több részletben összesen 682 millió forint készpénzt csalt ki. A közöttük lévő megállapodás szerint a befektetés egy Picasso-festmény megvételéből és nagy haszonnal történő értékesítéséből állt volna. Ebben az ügyben - lelkiismeretére hivatkozva - aztán feljelentette önmagát, de ennek a gesztusnak a hátterében a rendőrség szerint fenyegetés is lehet.

A nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsított a budapesti üzletembernek felajánlott hamis Picasso-festményt több másik sértettnek is bemutatta, és ezzel a módszerrel tőlük is jelentős összegeket vett át.

A pénz nincs meg

A sértettektől kicsalt összegek egy részét minden bizonnyal a látszat fenntartására, és kisebb összegek visszafizetésével a hatósági eljárás elodázására fordította. Ezzel együtt azonban több százmillió forint nyereségre tehetett szert. A pénz nem került elő.

A gyanúsított büntetett előéletű, jelenleg előzetes letartóztatásban van, ügyében a rendőrség a nyomozást befejezte, és a dokumentumokat a Győr megyei ügyészségnek továbbította. A büntetés felső határa tíz év szabadságvesztés lehet, tette hozzá Saly György.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!