Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymilliárdot csalt ki a győri ál-műkincskereskedő

2007.02.02. 16:24
A magát műkincskereskedőnek kiadó férfi több kuncsaftjától is pénzt kért egy hamis Picasso-képre, de aztán feljelentette magát.

Befejezte a nyomozást a rendőrség annak a 43 éves győri férfinek az ügyében, aki több mint egymilliárd forintot csalt ki sértettjeitől. Műkincs-kereskedelemből származó, jelentős mértékű haszonnal kecsegtette őket.

Műkincs kedvező áron

A csalót jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsítja a rendőrség, mondta Samu László alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A gyanúsított műkincskereskedőnek adta ki magát, meggyőző történetekkel kereste fel a sértetteket. Azt állította, hogy Kelet-Európából kedvező áron tud hozzájutni műkincsekhez, főként festményekhez, amelyeket nagy haszonnal lehet tovább értékesíteni. Állítása szerint "elegendő forrás híján" fordult a befektetőkhöz, akiknek három-négy hónapos futamidőre minimálisan 20-25 százalékos hozamot ígért.

Picassót is

A gyanúsított 2005-ben egy budapesti üzletembertől több részletben összesen 682 millió forint készpénzt csalt ki. A közöttük lévő megállapodás szerint a befektetés egy Picasso-festmény megvételéből és nagy haszonnal történő értékesítéséből állt volna. Ebben az ügyben - lelkiismeretére hivatkozva - aztán feljelentette önmagát, de ennek a gesztusnak a hátterében a rendőrség szerint fenyegetés is lehet.

A nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsított a budapesti üzletembernek felajánlott hamis Picasso-festményt több másik sértettnek is bemutatta, és ezzel a módszerrel tőlük is jelentős összegeket vett át.

A pénz nincs meg

A sértettektől kicsalt összegek egy részét minden bizonnyal a látszat fenntartására, és kisebb összegek visszafizetésével a hatósági eljárás elodázására fordította. Ezzel együtt azonban több százmillió forint nyereségre tehetett szert. A pénz nem került elő.

A gyanúsított büntetett előéletű, jelenleg előzetes letartóztatásban van, ügyében a rendőrség a nyomozást befejezte, és a dokumentumokat a Győr megyei ügyészségnek továbbította. A büntetés felső határa tíz év szabadságvesztés lehet, tette hozzá Saly György.