Tizennégy év a francia kastélyfosztogatóknak

2002.07.26. 11:31
Tizennégy évi börtönre ítélték csütörtökön annak a rablóbandának a vezérét, amely két éven át folytatott muködése során közel 200 francia kastélyból és múzeumból vitt el mukincseket.
A banda tagjai összesen mintegy 600 betörést, illetve tolvajlást követtek el, egy-egy helyet többször is felkeresve. Egyedül a compiegne-i kastélymúzeumból 2,3 millió euró értékben vittek el mutárgyakat. Vaux-le-Vicomte-ból XIV. Lajos 80 kilós lovasszobrát, Valéry Giscard d'Estaing volt köztársasági elnök családjának kastélyából számos régi fegyvert, antik órát, nemesfém kandelábert loptak el.

A többségükben iskolázatlan tolvajok tevékenysége figyelemreméltó műértést árul el: mindenünnen a kisebb terjedelmű és nagyobb értékű műkincseket vitték el, nem pazarolták az erejüket olcsó utánzatokra. Bár nem egy alkalommal otthon volt a tulajdonos, vagy a személyzet valamely tagja, amikor besurrantak egy-egy kastélyba, fényűző villába, soha nem érték tetten őket. A rendőrség végül néhány Belgiumban felfedezett, lopott műkincsből kiindulva göngyölítette fel több hónapos munkával a bandát - addigra a "kastélyos banda" zsákmányának összértéke elérte a 30 millió eurót.

A főnök és megrendelő az 50 éves, holland származású, Belgiumban letelepedett régiségkereskedő, Cornelius Martens volt, akit korábban már 6 év börtönre ítéltek, ugyancsak orgazdaságért. Mario Cipoletti olasz teherautósofőrt, aki tucatnyi alkalommal szállított lopott műkincsekből álló rakományt Belgiumba, öt évre ítélték. A további 14 vádlott közül egyet felmentettek, a többi egytől hat évig terjedő börtönbüntetést kapott.