Százhatvanmillió egy Munkácsyért

2003.04.12. 19:11
Százhatvanmillió forintos leütési áron kelt el Munkácsy Mihály A baba látogatói című festménye; a 60 millió forintos kikiáltási árról induló alkotást egy magánszemély vásárolta meg. Ezzel Munkácsy Mihály leghíresebb szalonképe rekordot döntött a magyar aukciózás történetében, a Mű-terem Galéria szombati árverésén Budapesten.
A magyar aukciós rekordot eddig Gulácsy Lajos Régi instrumentumon játszó hölgy című alkotása tartotta, amelynek kikiáltási ára 28 millió forint volt. A baba látogatói című képet - amely korábban a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán volt látható - a magyar állam képviseletében Görgey Gábor kulturális miniszter adta vissza tavaly novemberben három másik Munkácsy-művel együtt az eredeti tulajdonosoknak: az auschwitzi koncentrációs táborban meggyilkolt Vida Jenő műgyűjtő Dél-Amerikában élő örököseinek.

A II. világháború idején az auschwitzi koncentrációs táborba hurcolt és ott meghalt Vida Jenő örökösei csaknem tíz éve próbálkoztak a képek visszaszerzésével. Vida Jenő örökösei 1999-ben kérték a minisztériumot: vizsgálja ki a festmények ügyét. Az érdemi tárgyalások 2001-ben indultak meg az örökösök képviselője, az NKÖM és az államot képviselő Kincstári Vagyoni Igazgatóság között.

A vagyoni igazgatóság akkor azt állapította meg, hogy a képek tulajdonosai Vida Jenő örökösei, s azokat vissza lehet adni; a kulturális tárca a képek tulajdonjogát illetően a tiszta helyzet érdekében az Igazságügyi Minisztériumtól is állásfoglalást kért, amely egyet értett a hivatallal, vár az Állami Számvevőszék szerint jobb lett volna a bíróságra hagyni a döntést.