Munkácsy négy képét megkapták az örökösök

2002.11.19. 12:01
Munkácsy Mihály négy festményét adta át Görgey Gábor kulturális miniszter Vida Jenő műgyűjtő örököseinek. Az évek óta húzódó ügy megoldása a kormányváltás miatt késett.
Munkácsy Mihály négy festményét visszaadta Görgey Gábor kulturális miniszter Vida Jenő műgyűjtő örököseinek. Erre annak nyomán kerülhetett sor, hogy a tárca vezetője engedélyt adott arra, hogy a képeket töröljék a Magyar Nemzeti Galéria leltárából. A művek leltárból való törlését igazoló dokumentumot kedden, a budai várbeli képtárban tartott sajtótájékoztatón adta át a nemzeti kulturális örökség minisztere a Dél-Amerikában élő örökösök jogi képviselőjének.

Eichmannak megtetszett
Vida Jenő, a híres műgyűjtő 1944-ben, a Szépművészeti Múzeum kérésére, öt Munkácsy-festményt adott kölcsön egy kiállításra. Közben a németek megszállták Magyarországot, Adolf Eichmannak pedig megtetszett a Vida család Bérc utcai villája, melyben a Gestapo főhadiszállása rendezkedett be. A házban maradt több tucat festményt a németek elrabolták, a családot elüldözték, Vida Jenő Auschwitzban halt meg.

Letétként őrizték

A Brazíliában és Argentínában élő három Vida-örökös - Kelemen András ügyvéd útján - 1999-ben kérte Rockenbauer Zoltánt, az akkori kulturális minisztert, hogy vizsgálja ki a festmények ügyét. A Munkácsy-képek letétben maradtak a Szépművészeti Múzeumban 1957-ig, amikor átkerültek az akkor megalakuló Nemzeti Galériába. Az előző kormány idején az állami vagyont kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) is úgy foglalt állást, hogy ezeket a festményeket letétként őrizték, állami tulajdonba soha nem kerültek, tehát ezek jelenleg is a Vida-örökösöké.

Peren kívül kívánt

A kulturális minisztérium és a KVI peren kívül kívánt megegyezni a Vida-örökösökkel, és a megállapodás létre is jött. Az örökségi minőség hivatalos bizonyítására 2002. januárjában került sor, majd Rockenbauer március 26-án írásban is rögzítette: öt Munkácsy-festményről bizonyítható, hogy azok nem kerültek állami tulajdonba. Közölte továbbá, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) szeretné a képeket a Magyar Államnak megvásárolni. Az NKÖM azzal is bizonyította megegyezési szándékának komolyságát, hogy a legkevésbé értékeset visszaadta az örökösöknek.

Oroszországi magyar műkincsekre utalt

A kormányváltás miatt a festmények megvásárlása késett. Görgey Gábor az ügy kapcsán utalt az oroszországi magyar műkincsekre: A tárca célja, hogy következetesen jogállami magatartást tanúsítson valamennyi restitúciós ügyben, hiszen csak így számíthat arra, hogy külföldi tárgyalófelei is hozzá hasonlóan, jogkövető módon járnak el vele szemben.