Árpád
-2 °C
4 °C

Munkácsy négy képét megkapták az örökösök

2002.11.19. 12:01
Munkácsy Mihály négy festményét adta át Görgey Gábor kulturális miniszter Vida Jenő műgyűjtő örököseinek. Az évek óta húzódó ügy megoldása a kormányváltás miatt késett.
Munkácsy Mihály négy festményét visszaadta Görgey Gábor kulturális miniszter Vida Jenő műgyűjtő örököseinek. Erre annak nyomán kerülhetett sor, hogy a tárca vezetője engedélyt adott arra, hogy a képeket töröljék a Magyar Nemzeti Galéria leltárából. A művek leltárból való törlését igazoló dokumentumot kedden, a budai várbeli képtárban tartott sajtótájékoztatón adta át a nemzeti kulturális örökség minisztere a Dél-Amerikában élő örökösök jogi képviselőjének.

Eichmannak megtetszett
Vida Jenő, a híres műgyűjtő 1944-ben, a Szépművészeti Múzeum kérésére, öt Munkácsy-festményt adott kölcsön egy kiállításra. Közben a németek megszállták Magyarországot, Adolf Eichmannak pedig megtetszett a Vida család Bérc utcai villája, melyben a Gestapo főhadiszállása rendezkedett be. A házban maradt több tucat festményt a németek elrabolták, a családot elüldözték, Vida Jenő Auschwitzban halt meg.

Letétként őrizték

A Brazíliában és Argentínában élő három Vida-örökös - Kelemen András ügyvéd útján - 1999-ben kérte Rockenbauer Zoltánt, az akkori kulturális minisztert, hogy vizsgálja ki a festmények ügyét. A Munkácsy-képek letétben maradtak a Szépművészeti Múzeumban 1957-ig, amikor átkerültek az akkor megalakuló Nemzeti Galériába. Az előző kormány idején az állami vagyont kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) is úgy foglalt állást, hogy ezeket a festményeket letétként őrizték, állami tulajdonba soha nem kerültek, tehát ezek jelenleg is a Vida-örökösöké.

Peren kívül kívánt

A kulturális minisztérium és a KVI peren kívül kívánt megegyezni a Vida-örökösökkel, és a megállapodás létre is jött. Az örökségi minőség hivatalos bizonyítására 2002. januárjában került sor, majd Rockenbauer március 26-án írásban is rögzítette: öt Munkácsy-festményről bizonyítható, hogy azok nem kerültek állami tulajdonba. Közölte továbbá, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) szeretné a képeket a Magyar Államnak megvásárolni. Az NKÖM azzal is bizonyította megegyezési szándékának komolyságát, hogy a legkevésbé értékeset visszaadta az örökösöknek.

Oroszországi magyar műkincsekre utalt

A kormányváltás miatt a festmények megvásárlása késett. Görgey Gábor az ügy kapcsán utalt az oroszországi magyar műkincsekre: A tárca célja, hogy következetesen jogállami magatartást tanúsítson valamennyi restitúciós ügyben, hiszen csak így számíthat arra, hogy külföldi tárgyalófelei is hozzá hasonlóan, jogkövető módon járnak el vele szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?