Múzeumok Éjszakája negyvenöt városban

2006.06.16. 12:03
Idén negyedszerre rendezik meg Magyarországon a Múzeumok Éjszakáját jövő szombaton. Ezen a napon éjjel kettőig nyitva lesznek a múzeumok, és számos program is várja az érdeklődőket, a pályakezdő nyugdíjas színészek divatbemutatójától a kohászatig.

Negyvenöt magyar város több száz programmal és kiállítással várja a közönséget az idei, negyedik Múzeumok Éjszakáján június 24-én. A programsorozaton csak Budapesten 51 helyszínen több mint 400 programból választhatnak majd a látogatók. A múzeumi programok - tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések és beszélgetések, koncertek és táncbemutatók - este hattól hajnali kettőig látogathatók. Tavaly a becslések szerint több mint százezren voltak kíváncsiak a rendezvényre.

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Késő éjszakáig lesznek megtekinthetők a jelenlegi nagy kiállítások – mint például a 200 éves múmiák a Természettudományi Múzeumban, vagy a "Magyar Vadak" alkotásai a Magyar Nemzeti Galériában –, a tárlatlátogatásokon kívül azonban számos egyéb program is várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható a muzeumokejszakaja.hu weboldalon, a budapesti programokhoz az Exit magazin külön ingyenes mellékletet jelentet meg.

Oldtimerek és charleston

A "Budapest Classic Grand Prix"-n százhúsz különböző oldtimer autó indul el napközben, hogy végigjárja Budapest múzeumi nevezetességeit. 21 órakor a Közlekedési Múzeumtól vonulnak fel a Szent Iván éji oldtimerek.

Külvárosi retróbuli lesz az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben, a divatbemutatón közreműködnek a NYUSZI (Pályakezdő Nyugdíjas Színészek Köre) és a Beállítások Színtársulat tagjai. "Vasfüggönyön és aknamezőn" át mehet két mikrobusszal az, aki részt vesz a Határőrizeti bemutatón a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a szerelmi varázslás titkairól tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A "Rembrandt nyomában" járó fiatal képzőművészek bárkinek a portréját elkészítik a Szépművészeti Múzem Barokk Csarnokában, míg mások Szaka Kriszta és Kreiter Dávid segítségével cakewalk, charleston és shimmy táncokat tanulhatnak a Bohém Ragtime Jazz Band zenéjére a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeumában öntőmesterré fogadják a jelentkezőket, akiket kohászöltözetben lefényképeznek, és névre szóló oklevéllel is ellátnak.

Csillagászati túra és tirpák viselet

A szombathelyi Vasi Múzeumfalu udvarán tüzes nyílvesszőikkel gyújtanak máglyát a Régió Egyesület íjászai, majd a sámán megáldja a szentivánéji örömtüzet. Csillagászati túra indul Szarvason az Anna-ligetben, ahol a Szent Iván éjjeléhez kötődő hagyományokkal, népszokásokkal hiedelmekkel, csillagászati megfigyelésekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Kunszentmártoni Csillagász Egyesület közreműködésével.

A nyíregyházi Jósa András Múzeumban szombat esti "bursza" várja a látogatókat. Itt többek között az 1920-30-as évek Nyíregyházája polgári és népi, ún. tirpák viseleteit mutatják be. A dunaújvárosi Intercisa Múzeumban A Dunaferr Ifjúsági Szervezet Kerecsen Íjászklubja tart bemutatót a magyar íjászatról, itt az érdeklődők ki is próbálhatják a visszacsapó íjjal való íjászkodást.

Különbuszok járnak

A Múzeumok Éjszakájára – az elmúlt évekhez hasonlóan - olyan matricázott belépőjegyek készülnek, amelynek egyszeri megvásárlásával (felnőtteknek 1000 forint, gyermekeknek 500 forint) Budapesten az összes résztvevő intézmény valamennyi programja és kiállítása megtekinthető. Ezzel a jeggyel ingyenesen lehet igénybe venni azokat a különjáratú autóbuszokat, amelyek folyamatosan közlekednek majd a programok helyszínéül szolgáló múzeumok között. A jegyek megvásárolhatóak a résztvevő múzeumokban és a BKV Rt. kiemelt jegypénztáraiban. A különjáratú autóbuszok tízpercenként indulnak a Deák térről,. a városnéző autóbusz megállóhelyéről 18 órától éjjel 2 óráig.

A programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap az idén 37 millió forinttal támogatja.