Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könyv a náci orvosi kísérletekről

2006.07.18. 18:07
Kedden mutatta be az Akadémiai Kiadó Alfred Pasternak magyar származású amerikai szülész-nőgyógyász professzor Embertelen Kutatás - Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban című, angol nyelvű könyvét.

Inhuman Research - Medical Experiments in German Concentration Camps (Embertelen Kutatás - Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban) címmel jelentette meg az Akadémiai Kiadó Alfred Pasternak magyar származású amerikai szülész-nőgyógyász professzor angol nyelvű munkáját, a kötetett Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, valamint a szerző mutatta be kedden az Akadémia székházában.

"A történelem során számtalan tudományos felfedezést használtak fel rossz célokra, s a tudósnak mindenképpen meg kell szólalnia - akkor, vagy később, de fel kell emelnie szavát. Ez a könyv erről szól: egy szemtanú a tudós objektivitásával szólal meg, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi" - mondta Vizi E. Szilveszter.

Sterilizációs és eutanáziaprogram

Az Akadémia elnöke, ismertetve a könyvet, azt részletezte, hogyan vált a náci Németországban az orvostársadalom egy része a "tudományos nézetek etikátlan elferdítésével egy őrült gondolat szakmai igazolójává, illetve aktív végrehajtójává." Kifejtette: A német orvosok először azzal segítették a náci szándékokat, hogy nem álltak ki hivatásuktól eltiltott zsidó kollégáik mellett, majd azzal, hogy elfogadták, hogy a német társadalomban élnek olyan emberek - sérültek, fogyatékosok -, akik nem méltók arra, hogy életben maradjanak.

A sterilizációs programnak 400 ezer ember esett áldozatul. Az 1939-1941 között zajló eutanáziaprogramban, amelyet speciális kórházakban hajtottak végre, 70 ezer elmebeteget, fejlődésben visszamaradott gyermeket, felnőttet öltek meg. Itt fejlesztették ki a halálos injekciókat, majd később, a gyorsabb, hatékonyabb és "emberségesebb", szén-monoxiddal működő gázkamrákat. Ezeket a program leállítása után 1941-ben a Keleten létesített koncentrációs táborokba szállították át.

A táborokban - elsősorban a hadsereg, flotta és a légierő megrendelésére - kezdődtek azok a kegyetlen és értelmetlen "orvostudományi" kísérletek, amelyek a deportáltak egy-egy csoportján beleegyezésük nélkül valamilyen egészségi vagy túlélési probléma megoldását kutatták.

A szándékok tisztátalansága

"A legfontosabb orvostudományi kérdés azonban az, hogy ezeknek az aprólékosan elvégzett, zárójelentésekkel megfejelt kísérleteknek mi lehet a tudományos értékük, létrejöhettek-e valóságos, egyetemesen felhasználható eredmények?" - tette fel a kérdést Vizi E. Szilveszter. Az Akadémia elnökének, miként a szerzőnek az a meggyőződése, hogy a szándékok tisztátalansága nem tesz lehetővé tiszta eredményeket.

Alfred Pasternak a sajtótájékoztatón kifejezte reményét, hogy műve bizonyítékként szolgál azoknak, akik még ma is kétlik, vitatják, vagy tagadják a holokauszt megtörténtét. "A könyv eszköz lehet a hamis, gyűlölködő nézetek elleni harcban" - mondta a professzor. A könyvet, amelyet elsősorban az Egyesült Államokban terjesztenek, mindenekelőtt a holokauszt-túlélők gyermekeinek, unokáinak szánja. A könyv egy-egy ingyenes példányát eljuttatják az összes amerikai egyetemi könyvtárnak abban a reményben, hogy sok diák olvassa majd.

"Talán akad néhány, aki e mű alapján maga is kutatja majd a náci orvosi kísérleteket" - mondta a szerző, aki könyvével emléket szeretett volna állítani barátainak, akiket meggyilkoltak, a családjának, amelyet elpusztítottak, és tenni kívánt annak érdekében, hogy a történtek soha ne ismétlődhessenek meg.