Könyv a náci orvosi kísérletekről

2006.07.18. 18:07
Kedden mutatta be az Akadémiai Kiadó Alfred Pasternak magyar származású amerikai szülész-nőgyógyász professzor Embertelen Kutatás - Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban című, angol nyelvű könyvét.

Inhuman Research - Medical Experiments in German Concentration Camps (Embertelen Kutatás - Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban) címmel jelentette meg az Akadémiai Kiadó Alfred Pasternak magyar származású amerikai szülész-nőgyógyász professzor angol nyelvű munkáját, a kötetett Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, valamint a szerző mutatta be kedden az Akadémia székházában.

"A történelem során számtalan tudományos felfedezést használtak fel rossz célokra, s a tudósnak mindenképpen meg kell szólalnia - akkor, vagy később, de fel kell emelnie szavát. Ez a könyv erről szól: egy szemtanú a tudós objektivitásával szólal meg, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi" - mondta Vizi E. Szilveszter.

Sterilizációs és eutanáziaprogram

Az Akadémia elnöke, ismertetve a könyvet, azt részletezte, hogyan vált a náci Németországban az orvostársadalom egy része a "tudományos nézetek etikátlan elferdítésével egy őrült gondolat szakmai igazolójává, illetve aktív végrehajtójává." Kifejtette: A német orvosok először azzal segítették a náci szándékokat, hogy nem álltak ki hivatásuktól eltiltott zsidó kollégáik mellett, majd azzal, hogy elfogadták, hogy a német társadalomban élnek olyan emberek - sérültek, fogyatékosok -, akik nem méltók arra, hogy életben maradjanak.

A sterilizációs programnak 400 ezer ember esett áldozatul. Az 1939-1941 között zajló eutanáziaprogramban, amelyet speciális kórházakban hajtottak végre, 70 ezer elmebeteget, fejlődésben visszamaradott gyermeket, felnőttet öltek meg. Itt fejlesztették ki a halálos injekciókat, majd később, a gyorsabb, hatékonyabb és "emberségesebb", szén-monoxiddal működő gázkamrákat. Ezeket a program leállítása után 1941-ben a Keleten létesített koncentrációs táborokba szállították át.

A táborokban - elsősorban a hadsereg, flotta és a légierő megrendelésére - kezdődtek azok a kegyetlen és értelmetlen "orvostudományi" kísérletek, amelyek a deportáltak egy-egy csoportján beleegyezésük nélkül valamilyen egészségi vagy túlélési probléma megoldását kutatták.

A szándékok tisztátalansága

"A legfontosabb orvostudományi kérdés azonban az, hogy ezeknek az aprólékosan elvégzett, zárójelentésekkel megfejelt kísérleteknek mi lehet a tudományos értékük, létrejöhettek-e valóságos, egyetemesen felhasználható eredmények?" - tette fel a kérdést Vizi E. Szilveszter. Az Akadémia elnökének, miként a szerzőnek az a meggyőződése, hogy a szándékok tisztátalansága nem tesz lehetővé tiszta eredményeket.

Alfred Pasternak a sajtótájékoztatón kifejezte reményét, hogy műve bizonyítékként szolgál azoknak, akik még ma is kétlik, vitatják, vagy tagadják a holokauszt megtörténtét. "A könyv eszköz lehet a hamis, gyűlölködő nézetek elleni harcban" - mondta a professzor. A könyvet, amelyet elsősorban az Egyesült Államokban terjesztenek, mindenekelőtt a holokauszt-túlélők gyermekeinek, unokáinak szánja. A könyv egy-egy ingyenes példányát eljuttatják az összes amerikai egyetemi könyvtárnak abban a reményben, hogy sok diák olvassa majd.

"Talán akad néhány, aki e mű alapján maga is kutatja majd a náci orvosi kísérleteket" - mondta a szerző, aki könyvével emléket szeretett volna állítani barátainak, akiket meggyilkoltak, a családjának, amelyet elpusztítottak, és tenni kívánt annak érdekében, hogy a történtek soha ne ismétlődhessenek meg.