Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nádler István egyre színesebb festményei a Ludwigban

2008.04.01. 10:38
A művész képein a függőleges irány rendkívül fontos, erre utal a tárlat címe is, ugyanis a függőleges vonal fölfelé, az ég felé viszi a tekintetet.

Függőleges címmel Nádler István festményeiből nyílik kiállítás április 10-én a budapesti Ludwig-múzeumban. Az elmúlt hét év anyagából válogatják azt a körülbelül ötven festményt, amelyet a látogatók június 1-ig tekinthetnek meg.

Nádler István alkotásai jelentős stílusváltáson mentek át, amely főleg a színvilágot érintette, mondta a kurátor, Bálványos Anna. Mint kifejtette, a 2001-es évben a fekete szín dominált a festményeken, például fekete alapon fehér, apró négyzetek sora, vagy fekete alap fehér kerettel kombinálva látható; 2004 körül fekete alapon fekete gesztus jelent meg, amely csak megfelelő világításban látható. A gesztusfestészet az 1980-as évek jelensége, olyan irányzat, amely a hirtelen erőből, félig ösztönös, félig tudatos ecsetvonásra utal - tette hozzá Bálványos Anna.

Nádler István festményein ezt követően megjelentek az élénk, intenzív színek, a narancssárga, a piros, a citromsárga, s szabályos szegmensívek váltják fel a szögletes ábrázolást. Legújabb alkotásain már egyáltalán nincs fekete.

A művész képein a függőleges irány rendkívül fontos, erre utal a tárlat címe is, ugyanis a függőleges vonal fölfelé, az ég felé viszi a tekintetet; az alkotó minden gesztus festése előtt meditál, festményei tibeti szertartászenére és japán tradicionális dobzenére készültek, ezáltal képes teret engedni az ösztönösségnek, s betölteni a médium szerepét, mintegy felsőbb hatalmak akaratát teljesítve, közölte Bálványos Anna.

A tárlatot, a festményeket május 10-én és 24-én maga a művész mutatja meg a közönségnek.

Nádler István 1938-ban született Visegrádon. 1954-58-ban a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanult, 1958-63 között a budapesti Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. 1970-ben a Károlyi Alapítvány művésztelepén dolgozott, Vence-ben, 1978-ban a győri szobrász művésztelepen alkotott, majd tanulmányutat tett Nyugat-Németországban és Hollandiában. 1979-ben kilépett a Budapesti Műhelyből. Jelenleg Budapesten és Feketebácson él. Nádler István, az 1960-as évek közepén indult neoavantgárd művészeti mozgalom egyik alapítója 1986-ban Munkácsy-díjban, 2001-ben pedig Kossuth-díjban részesült.