Egy napig még bejuttathatjuk kedvenc regényünket

2005.04.22. 20:59
Az mtv közzétette annak a 75 hazai és 75 külföldi regénynek a címét, amire szombat estig még szavazhatunk, azután már csak 100 mű lesz versenyben. A Nagy Könyv 150-es listájára a klasszikus szerzőkön kívül felkerült Vavyan Fable, Rácz Zsuzsa, Ken Folett, Daniel Keyes és Stephen King egy-egy műve is. Arról, hogy melyik könyvekre érkezett a legtöbb szavazat, először szombaton 18.20-kor ad információt a közszolgálati tévé.

A 75-ös lista szerint a szavazók Fekete Istvánt, Gárdonyi Gézát, Jókai Mórt, Mikszáth Kálmánt, Móricz Zsigmondt, Rejtő Jenőt, Szabó Magdát és Wass Albertet kedvelik a hazai szerzők közül a legjobban, ők négy-négy könyvvel vannak versenyben.

Vavyen Fable is versenyben

Érdekes, hogy a külföldön leginkább kedvelt magyar szerzőnek, Márai Sándornak csak két könyvét, A gyertyák csonkig égnek és az Egy polgár vallomásai címűt jelölték. A "klasszikusok" közül versenyben van többek között Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, Szerb Antal Utas és holdvilág, Rideg Sándor Indul a bakterház és Ottlik Géza Iskola a határon című regénye is.

A kortárs magyar szerzők közül Szabó Magda vezet négy könyvvel, őt követi Vámos Miklós két regénnyel (Anya csak egy van és Az apák könyve), majd egy-egy könyvvel többek között Esterházy Péter, Faludy György, Kertész Imre, Lázár Ervin és Nádas Péter.

A kedvenc 75-be bekerült Vavyan Fable Mesemaraton, Lőrincz L. László A kicsik és Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut! című könyve is.

Merle és Rowling már esélyes

A külföldi szerzők közül négy-négy könyvvel Robert Merle és J. K. Rowling, a Harry Potter szerzője vezet, őket követi három-három regénnyel Hemingway, két-két művel többek között Dosztojevszkij, Erich Kästner, Márquez, Thomas Mann, Orwell és Tolsztoj.

A könyvhét vendége, Paulo Coelho Az alkimista című regényével képviseli magát a 75-ös listán, és versenyben van még a könyveladási listákat vezető A Da Vinci-kód szerzője Dan Brown. Mások mellett a szavazók kegyeiért küzd Milne Micimackója, Bulgakov A Mester és Margarita című könyve és Umberto Ecótól A rózsa neve is.

A sci-fi műfajt többek között Asimov Az Alapítvány és Birodalom, illetve a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője, Douglas Adams képviseli. De felkerült a listára Ken Folett, Daniel Keyes és Stephen King egy-egy műve is.

A 150-es listára >> szombat este kilenc óráig lehet szavazni a 06-81-601-301-es telefonszámon. A hívás és az sms díja 150 forint lesz (áfával együtt). A szavazásból befolyó bevételt a Nagy Könyv Programiroda a legrosszabb helyzetben levő könyvtárak állománygyarapítására fordítja.

Könyvek a bíróság előtt

Szombaton este 21.05-kor az mtv-n bemutatják a beérkezett jelölések alapján Magyarország száz kedvenc könyvét, aztán hetente két alkalommal jelentkezik majd a könyvek csatája című vitasorozat. Az "irodalmi bíróságon" a bíró Krizsó Szilvia, és a két védő Lévai Balázs és Réz András segítségével minden műsorban egy-egy kiválasztott regény kerül az "esküdtszék" elé A Nagy Könyv százas listájáról.

Június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe, ezután a regényekhez egy-egy ismert személyiség készít majd rövid reklámfilmeket, amelyek később megmérkőznek a nézők, olvasók kegyeiért. Ősztől egy-egy adásban két kisfilmet láthatnak majd a nézők, ezekre lehet majd szavazni interneten, telefonon és SMS-ben. A műsor befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a "Magyarország kedvenc regénye 2005-ben" címet.

A Nagy Könyv megelőzte az angol anyaműsort

A Nagy Könyv a leadott szavazatok számát tekintve megelőzte az anyaműsort, az angol BBC-n futó "The Big Read"-et. Az április 19-i adatok alapján a szavazatok száma megközelíti a kétszázezret, ami minden várakozást felülmúl. A "The Big Read" program első fordulójában összesen 140 ezer szavazat érkezett, pedig Anglia hatvanmillió lakosával jelentős előnyben volt.