Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A Nagy Könyv megelőzte az angol anyaműsort

2005.04.21. 10:08
A Nagy könyv című kulturális játékban már most többen szavaztak, mint az angol The Big Readben, pedig a szigetországban hatvanmillió potenciális szavazó van.
A könyvtárakban, iskolákban és könyvesboltokban elhelyezett szavazólapokon már befejeződött a szavazás, amelyen az ország kedvenc magyar és külföldi regényét keresi a Magyar Televízió. Az intereneten ugyan még április 22-én 14 óráig lehet szavazni, de a szavazólapok összesítése már megkezdődött, az már biztos, hogy A Nagy Könyv kezdeményezés legalábbis a leadott szavazatok számát tekintve megelőzte az anyaműsort, az angol BBC-n futó "The Big Read"-et. Az április 19-i adatok alapján a szavazatok száma megközelíti a 200 ezret, ami minden várakozást felülmúl, a "The Big Read" program első fordulójában összesen 140 ezer szavazat érkezett, pedig Anglia 60 millió lakosával és az MTV-nél jobb közönségarányt elérő közszolgálati csatornájával jelentős előnyben volt.

A 2005. év egyik legjelentősebb kulturális eseményeként beharangozott, brit minta alapján megvalósuló programban - amelynek az olvasáskultúra fejlesztése, az olvasás népszerűsítése a legfontosabb célja - az ország kedvenc könyvét keresik. A BBC-n már nagy sikerrel vetített formátumot a Magyar Televízió nagyon jutányos áron, valamivel több mint bruttó tízmillió forintért vásárolta meg.

Könyvek csatája

Április 23-án, a beérkezett jelölések alapján bemutatják Magyarország száz kedvenc könyvét, ami után hetente két alkalommal jelentkezik majd a könyvek csatája című vitasorozat.

A fél órás adás, - amely hetente kétszer, kedden és csütörtökön este 20.35-kor jelentkezik az m2-n, és szombat délutánonként, 16 óra körül, párosával megismétlésre kerül az MTV programjában is, - kedvet kíván ébreszteni az olvasáshoz. Irodalmi bíróságukon a bíró Krizsó Szilvia, és a két védő Lévai Balázs és Réz András segítségével minden műsorban egy-egy kiválasztott regény kerül az "esküdtszék" elé A Nagy Könyv százas listájáról. A védők célja, hogy meggyőzzék az esküdtszéket alkotó vendégeket és a nézőket, hogy az általuk ismertetett regény méltó a támogatásukra. A tárgyalás végén az esküdteknek ítéletet kell hozniuk, a tárgyalt két regény közül melyik könyv legyen a nyertes. Június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe; ezután a regényekhez egy-egy ismert személyiség készít majd rövid reklámfilmeket, amelyek később megmérkőznek a nézők, olvasók kegyeiért.

Ősztől egy-egy adásban két kisfilmet láthatnak majd a nézők, ezekre lehet majd szavazni interneten, telefonon és SMS-ben. A műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?