Árpád
-2 °C
4 °C

Babaházkaszárnya

2003.09.19. 08:46
Milyen hatással vannak az emberre a keletnémet tárgyak? Mit írtak a magyar vendégmunkások a budi falára? Mi a dj. feladata? Mit vett díszdobozban az álmédium? NDK-s tárgyak kiállítása a Centrális Galériában.
Az Index Riportfejlesztési Bizottsága a szubjektív maszatolások elkerülése végett* egy médium meghívása mellett döntött, hogy a Centrális Galériában látható NDK-s tárgykulturális bemutató keltette érzelmekről független, külső megfigyelőként számolhasson be. A médium szerepére Valeszt, az érdeklődő internetsportoló fiatalembert kértük fel, aki a felkérést hírességekre jellemző tettetett jóindulattal elfogadta. Közvetlenül a tárlatlátogatás előtt azonban, amikor a riportercsoport épp egy parkon igyekezett átvágni, Valesz telefonon közölte, hogy nem ér rá. A baljósan rövid telefonbeszélgetés alatt egy pulikutya egy köteg elektromos vezetéket próbált kicibálni a park talajából.

Képre kattintani jó!
Tekintse meg!
A bizottság a termelőmunka zavartalansága érdekében úgy határozott, hogy Valeszt megszólalásig hasonló fikciós másolatával helyettesíti a látogatás idejére. Az álmédium első kérdésünkre, hogy mi a pálya, kissé feszülten reagált, ezért röviditalokkal és a falról szóló Pink Floyd-rockopera meghallgatásával próbáltuk ellazítani.

A Centrális Galéria nyílt és derűs hangulatban fogadta a Riportfejlesztési Bizottságot és fiktív médiumukat. Szinte azonnal meg lehetett tekinteni a Német Demokratikus Köztársaságban készült tárgyakat. A tér távolabbi végéből kacagás hallatszott, valamivel közelebb valaki azt mondta, hogy nem volt azért annyira rossz.

Valeszt azonnal beszippantotta a műanyag és alumíniumtárgyak (csészék, tálcák, diódarálók, úszósapkák, papucsok, faliterítők, magnók és fényképezőgépek) birodalma. A tárlók felett állva hümmögéssel jelezte, hogy baromi öregnek érzi magát, és továbbra is feszült, csak most máshogy - egy kicsit lazábban.

Az egyik riportfejlesztő a elektromos konyhai gépek akváriuma felett különös asszociációs tükröződésre bukkant, amit egy plexikupolás csehszlovák kávédaráló emlékének felidézése okozott benne. A riporter nem tudta eldönteni, hogy csak most lehetetlen elképzelni, hogy ezek a dolgok valaha újak voltak, vagy már akkor is a komolytalan retróhangulat lengte körül őket, amikor még újszerűnek számítottak. Valesz az összefüggészárlatot azzal oldotta fel, hogy babaház. Mintha bizonyos értelemben babaházak berendezésére termelt volna a tervgazdaság.

Valesz ezután felhívta a digitális fényképezőgépen mélán matató riporterek figyelmét arra, hogy milyen elegáns ugrás hajtható végre a babaház és szöges ellentéte, a közös budi között.

Kattintás után nézegethet!
Kérjük, kattintson a képre!
A kiállítás vicces hangulatát kiválóan emelik az OSA (Nyílt Társadalom Archívum) dokumentumai a falakon. Az egyikből például kiderül, hogy milyen kemény sors várta a Kelet-Németországban dolgozó magyar vendégmunkásokat. A helyzetre mi sem jellemzőbb, hogy még a munkáskaszárnya vécéiben megjelenő feliratokat is jelentették a szerveknek.

"A feliratok nem pornográf jellegűek voltak, hanem inkább a német nép testi és lelki tulajdonságaival foglalkoztak." Igen kérem, a magyarok egyéb okfejtések között csúnyának nevezték a németeket a vécék falán. Valesz jelezte: semmit sem tud arról, hogy a németek valóban csúnyák lennének.

A dokumentumokból kiderül, hogy a lakosság értesítése nélkül záratták be az NDK farmernadrággyárait, illetve hogy milyen belkereskedelemben nélkülözhető magyar termékeket cseréltek keletnémet tárgyakra (uborka, játék, konyak).

Valesz szubjektív érzelmeivel kapcsolatban, a korabeli hangulatot idézve, elismerte: ez van. Kérdésünkre elárulta, hogy a tárgyhalmaz okozta bizsergés nála korántsem fordult dizájncenteres harsogásba, sőt, a kiállított öregnéniszatyor, illetve bizonyos gyerekjátékok egyenesen a szívébe markoltak, mint a gonosz főpap az Indiana Jonesban. Egy német se kelet- már, ami részben szomorkás, részben meg jobb nekik így.

Míg a riporterek a kávéban oldódó keletnémet kiskanálról szóló kabaréjeleneten rötyögnek, az álmédium újabb megrázóan vicces dokumentumot talál a galéria falán, és válogatott fenyegetésekkel meggyőzi a bizottságot, hogy minél nagyobb terjedelemben közöltessék le azt.

"Az NDK-s disc jockey-k kulturális küldetése"

"A lipcsei körzet illetékes kommunista tisztségviselői azt követelték, hogy dolgozzanak ki egy kurzust a kelet-német disc-jockeyk számára, akik feladata nem csupán az, hogy "felteszik a lemezeket a lejátszóra", hanem őket politikai funkcionáriusnak kell tekinteni.
(...)
A kultúrfunkcionáriusok rámutattak, hogy a dics-jockeyknak úgy kell a pulthoz és mikrofonhoz lépniük, hogy világos elképzelésük van arról, hogy mit akarnak mondani és elérni
(...)
A disc-jockeyk feladata, hogy "felébresszék a zenei-etikai igényeket, szórakoztassanak és neveljenek" - mondták a funkcionáriusok. Azt is megjegyezték, hogy a lipcsei körzet disc-jockeyi már végzik a különleges kurzusokat, amely felkészíti őket, hogy megfeleljenek a kelet-német kommunista párt kultúrpolitikai igényeinek..."

Forrás: OSA

"Bazira kúl kiállítás volt" - nyilatkozta Valesz lassan szétolvadó másolata, mielőtt a Terv Kávéházból kizavart romáktól díszdobozos karórát vásárolt volna.

NDK-GDR-DDR
Élet és forma
Centrális Galéria
A kiállítás november 30-ig tekinthető meg.

* Nincs még végett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?