'Lobogónk, te édes gírosz'

2007.04.12. 15:41
Nemes Csaba jövő csütörtökön mutatja be első három, zenés animációs filmjét a tévészékház túrórudi-automatáját fosztogatókról és a Combinóról.

"Csináljunk zöld, fehér, piros, erőspistás 56-ot" - énekli Németh "ex-Anima" Juci abban a rajzfilmben, ami az őszi zavargásokat dolgozza fel egy festő, Nemes Csaba koncepciója alapján.

A rövidfilmek, amelyek az országot képviselték volna az őszi, velencei képzőművészeti biennálén, eredetileg installációba illesztett videómunkák formájában jelentek volna meg. A festő azonban a könnyűzene beemelésével összművészeti projektté bővítette az alkotást. Németh Jucit kérte fel a projekt zenei felelősének, aki két animációhoz írt soundtracket - egy hiphopszámot és egy Cseh Tamás-os, gitározós dalt - Kovács Geri (a Kutya vacsorája és "Buci" gitárosa) közreműködésével. A harmadik animáció aláfestéseként Menyhárt Leó (Menyhárt Jenő fia) gitározik.

Míg a filmből, az érdeklődés fokozása végett csak filmkockákat ismerhetünk, két számot már elérhetővé tettek a Youtube-on. A Combino song egy villamosra felszálló, és ott lamentáló árpádsávos tüntető monológja, a Túró Rudi song pedig az MTV-székház túrórudi-automatáját fosztogatók belső világába enged betekintést. Az előbbi szövegét egyébként a hazai hiphopkörökben nagy elismertségnek örvendő Závada Péter, az Akkezdet Phiai nevű formáció tagja írta.

A rövidfilmek ötletét, ahogy arról beszámoltunk, még a Velencei Biennáléra dolgozta ki Nemes Csaba. A tervet nyertesként bejelentő zsűri később visszavonta a döntését, a szakma hisztérikus rohamot kapott, a festő pedig elhatározta, hogy mindennek ellenére megvalósítja projektjét.

Nemes Csaba jövő októberre szeretné elkészíteni a tíz részből álló sorozatot. A most elkészült három zenés rész azonban már a jövő héten látható lesz. A Knoll galéria április 18-án Bécsben, 19-én pedig Budapesten mutatja be a kétperces animációs filmeket.

"Filmnek vagy képzőművészeti alkotásnak tekinti a munkát?" - kérdeztük a festőtől. Nemes Csaba szerint azonban nem lényeges, hogy eldöntsük, szerinte köztes műfajról van szó, ami ránézésre film, de megvalósítását tekintve inkább festmények sorozata.

A munka terjesztését tekintve viszont feltétlenül műalkotásról van szó. A filmekből ugyanis 8-10, számozott példány készül. Az áruk érdeklődéstől függően egymillió forint alatt lesz.