Keletnémet árureneszánsz - ajándékcsomagok nyugatra

2003.02.27. 12:42
Németországban már nagy sikerrel vetítik Wolfgang Becker Goodbye, Lenin című filmjét. A történet egy német kommunista család szemszögén át mutatja be az NDK utolsó hónapjait.
Az idei Berlinale egyik német versenyfilmje volt, és február közepe óta nagy sikerrel megy a német mozikban Wolfgang Becker Goodbye, Lenin című filmje, amely humoros oldalról mutatja be az NDK utolsó hónapjait.

A sztori egyszerű, ám bőséges poénhozadékot ígér: a főszereplő, Alex elvhű kommunista édesanyja 1990 elején infarktust kap, és kómába esik. Mire nyolc hónappal később magához tér, az NDK megszűnt, azaz beolvadt az NSZK-ba. Az orvosok a lelkére kötik Alexnek, hogy anyjára minden lelki megrázkódtatás életveszélyes lehet. Ezért a fiú - a család és a rokonság közreműködésével - azt igyekszik beadni az ágyhoz kötött mamának, hogy az NDK változatlanul létezik.

A "csalóka, festett világnak" fontos alkotórészei a keletnémet közszükségleti cikkek - amelyek azonban a német valutaunió után egy csapásra eltűntek az üzletekből, átadva a helyüket nyugatnémet termékeknek. Alexnak nem kis fejtörést okoz, honnan szerezzen be 1990 nyarán spreewaldi csemege uborkát, halberstadti virslit, Mokkafix instant kávét a lábadozó mamának. Ami 13 évvel ezelott sziszifuszi erőfeszítést igényelt, ma - paradox módon - jóval könnyebb feladat, legalábbis a keleti tartományokban. A klasszikus NSZK-ban ugyan manapság is lámpással kell keresni keleti árukat, viszont Berlinben számos szupermarket kínálatába sikerült "betörniük" az NDK-t idéző áruknak: halkonzerveknek, söröknek, lekvároknak, édesipari termékeknek, pezsgoknek, sajtoknak, szalámiknak.

Mi több: számos olyan üzlet is akad a fővárosban, amely csakis keletnémet árukat kínál. Például az Ostkost hálózat boltjai, illetve az 1000 apró cikket árusító "1000 kleine Dinge" boltok. Az Alexanderplatzon külön üzlet kínál Kahla márkájú porcelántárgyakat, tálaló készleteket. Mindezek az üzletek Berlin belvárosában, Mitte és Prenzlauer Berg kerületben találhatók. Azoknak sem kell azonban szomorkodniuk, akik Köpenickben vagy Pankowban laknak. Számukra az online kereskedelem nyújt lehetőséget keleti termékek beszerzésére. A www.ossiladen.de internet címen például katalogizálva (könyv, CD, játék, illatszer, elektromos készülékek, élelmiszer, cipo, ajándék, italáruk) lehet böngészni a kínálatban. Fizetés banki átutalással. Még jobb a dolog, ha fizetni sem kell. Megteheti ezt az, akinek ajándékba küldenek "keleti csomagot" - az Ulbricht-korszakban nyugatról a keleti rokonoknak küldött vagy a kemény valutáért árusító keletnémet Intershop boltokban összeállított szeretetcsomagok utólagos megfelelőjeként. Mint Michael Frühauf, az Ossiladen cégvezetője elmondta, náluk főként azok rendelnek ajándékkosarat, akik a nyugati tartományokba szakadt rokonukat vagy barátjukat akarják megörvendeztetni "egy kis hazaival", illetve jeles évfordulón akarnak kedveskedni családjuk egy tagjának. A kívánság szerint összeállított csomagban éppúgy helyet kaphat a bautzeni mustár, a százas koporsószögnek is beillő Karo cigaretta (melyből a nép ajkán született tapasztalati "szlogen" szerint "Jeder Zug eine Explosion im Brustkorb!" - "Minden egyes szippantás mellkasrobbantó!") és a mühlhauseni szilvalekvár, mint a mozgalmi dalokkal teli CD, vagy a Komet márkájú gyümölcskocsonya.