Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Huszti Péter a Nemzeti Színház új vezérigazgatója

2002.05.30. 14:14
Huszti Péter lett a Nemzeti Színház Rt. új vezérigazgatója. Görgey Gábor kulturális miniszter a kinevezésről szóló döntését csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Budapesten.
A nemzeti kulturális örökség minisztere elmondta, hogy mint miniszter egyszemélyi tulajdonosa a Nemzeti Színház Rt-nek, ezért joga van arra, hogy kinevezze a teátrum igazgatóját, aki egyben az rt. vezérigazgatója is, és nincs kötelezve pályázat kiírására.

Görgey Gábor és Huszti Péter
"Döntésem meghozatala előtt megszondáztattam a szakmát, Huszti személyét egységesen támogatják. Vállalom a felelősséget a döntésért, melyhez jogom van" - mondta Görgey a sajtótájékoztatón. Az új kultuszminiszter hozzátette: nem akart fél évet elvesztegetni a színház életéből, és nem kívánt áldemokratikus, előre eldöntött pályázatot hirdetni.

"-Huszti Péter az a személy, akinek van életműve, akit a közönség, mint sztárt nagyra becsül, van rendezői és főiskolai rektori múltja, és a szakmai körök is elfogadják" - indokolta döntését a miniszter. Huszti, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Kossuth-díjas színész-rendező, öt évre szóló kinevezése legfőbb feladatának azt tartja, hogy a teátrumot bekapcsolja a hazai kulturális életbe.

A részvénytársaság vezetőinek posztján a vezérigazgató mellett - Schwajda György megbízatása pénteken lejár - a kinevezett ügyvezető igazgató személye jelent változást: december 31-ig Bosnyák Miklós, több évtizedes tapasztalattal rendelkező televíziós kerül. Juhász Ferenc, a jelenlegi - december 31-ig kinevezett - gazdasági igazgató jelezte, hogy szívesen működne együtt az új vezérigazgatóval.

Görgey szerint a színház műsorkínálata valószínűleg változni fog, ami több jelenlegi produkciót is érinthet. A világhírű orosz rendező, Anatolij Vasziljev már jelezte, hogy Schwajda távozása esetén eláll a Lear király megrendezésétől.

Huszti Péter pénteken látogat el először a teátrumba, mert mint elmondta a megnyitóra nem kapott meghívást. A hivatalos látogatást követően meginvitál más színházi vezetőket is, hogy közösen gondolkodjanak a Nemzeti lehetőségeiről. A vezérigazgató jövő év januárjára ígérte a színház új koncepcióját kialakító csapat felállítását.

Huszti Péter
Fontosabb szerepek:
Millar: Abelard és Hélo'íse Péter Abelard, Ibsen: Peer Gynt Peer Gynt, Shakespeare: Hamlet Hamlet; Othello Jago; Lóvá tett lovagok Don Ar-mado; Vízkereszt vagy amit akartok Ne-mes Böffen Tóbiás, Hubay-Vas-Ránki: Egy szerelem három éjszakája Viktor, Ros-tand: Cyrano de Bergerac Cyrano, Cse-hov: Három nővér Versinyin; Ványa bácsi Asztrov, Szomory: II. Lajos címszerep, Sü-tő: Csillag a máglyán Szervét Mihály, Shaw: Pygmalion Higgins, Madách: Az ember tragédiája Lucifer, Háy: Isten, csá-szár, paraszt Zsigmond, Topor: A bolond Aaron Levinssky, Békés Pál: A női partőrség szeme láttára, Zemlé-nyi-Mészöly: Hoppárézimü, Ayckbourn: Mese habbal, Karp: Örömszülők.

Színházak:
Színház- és Filmművészeti Főiskola 1966. 1966- Ma-dách Színház. SZOT-díj 1972; Jászai Mari-díj 1974; Kossuth-díj 1978; Érdemes mű-vész 1982.

Könyv:
Királyok az alagútban (1985); Emlékpróba (1995).

Oktatás:
1975- a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1988- egyetemi tanár, a színész tanszak vezetője, a Színház- és Film-művészeti Főiskola rektora.

Forrás: www.színház.hu