Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Huszti Péter a Nemzeti Színház új vezérigazgatója

2002.05.30. 14:14
Huszti Péter lett a Nemzeti Színház Rt. új vezérigazgatója. Görgey Gábor kulturális miniszter a kinevezésről szóló döntését csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Budapesten.
A nemzeti kulturális örökség minisztere elmondta, hogy mint miniszter egyszemélyi tulajdonosa a Nemzeti Színház Rt-nek, ezért joga van arra, hogy kinevezze a teátrum igazgatóját, aki egyben az rt. vezérigazgatója is, és nincs kötelezve pályázat kiírására.

Görgey Gábor és Huszti Péter
"Döntésem meghozatala előtt megszondáztattam a szakmát, Huszti személyét egységesen támogatják. Vállalom a felelősséget a döntésért, melyhez jogom van" - mondta Görgey a sajtótájékoztatón. Az új kultuszminiszter hozzátette: nem akart fél évet elvesztegetni a színház életéből, és nem kívánt áldemokratikus, előre eldöntött pályázatot hirdetni.

"-Huszti Péter az a személy, akinek van életműve, akit a közönség, mint sztárt nagyra becsül, van rendezői és főiskolai rektori múltja, és a szakmai körök is elfogadják" - indokolta döntését a miniszter. Huszti, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Kossuth-díjas színész-rendező, öt évre szóló kinevezése legfőbb feladatának azt tartja, hogy a teátrumot bekapcsolja a hazai kulturális életbe.

A részvénytársaság vezetőinek posztján a vezérigazgató mellett - Schwajda György megbízatása pénteken lejár - a kinevezett ügyvezető igazgató személye jelent változást: december 31-ig Bosnyák Miklós, több évtizedes tapasztalattal rendelkező televíziós kerül. Juhász Ferenc, a jelenlegi - december 31-ig kinevezett - gazdasági igazgató jelezte, hogy szívesen működne együtt az új vezérigazgatóval.

Görgey szerint a színház műsorkínálata valószínűleg változni fog, ami több jelenlegi produkciót is érinthet. A világhírű orosz rendező, Anatolij Vasziljev már jelezte, hogy Schwajda távozása esetén eláll a Lear király megrendezésétől.

Huszti Péter pénteken látogat el először a teátrumba, mert mint elmondta a megnyitóra nem kapott meghívást. A hivatalos látogatást követően meginvitál más színházi vezetőket is, hogy közösen gondolkodjanak a Nemzeti lehetőségeiről. A vezérigazgató jövő év januárjára ígérte a színház új koncepcióját kialakító csapat felállítását.

Huszti Péter
Fontosabb szerepek:
Millar: Abelard és Hélo'íse Péter Abelard, Ibsen: Peer Gynt Peer Gynt, Shakespeare: Hamlet Hamlet; Othello Jago; Lóvá tett lovagok Don Ar-mado; Vízkereszt vagy amit akartok Ne-mes Böffen Tóbiás, Hubay-Vas-Ránki: Egy szerelem három éjszakája Viktor, Ros-tand: Cyrano de Bergerac Cyrano, Cse-hov: Három nővér Versinyin; Ványa bácsi Asztrov, Szomory: II. Lajos címszerep, Sü-tő: Csillag a máglyán Szervét Mihály, Shaw: Pygmalion Higgins, Madách: Az ember tragédiája Lucifer, Háy: Isten, csá-szár, paraszt Zsigmond, Topor: A bolond Aaron Levinssky, Békés Pál: A női partőrség szeme láttára, Zemlé-nyi-Mészöly: Hoppárézimü, Ayckbourn: Mese habbal, Karp: Örömszülők.

Színházak:
Színház- és Filmművészeti Főiskola 1966. 1966- Ma-dách Színház. SZOT-díj 1972; Jászai Mari-díj 1974; Kossuth-díj 1978; Érdemes mű-vész 1982.

Könyv:
Királyok az alagútban (1985); Emlékpróba (1995).

Oktatás:
1975- a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1988- egyetemi tanár, a színész tanszak vezetője, a Színház- és Film-művészeti Főiskola rektora.

Forrás: www.színház.hu