A neten folytatódik A Nagy Könyv

2006.01.02. 12:20
Az ország kedvenc regényéről rendezett szavazás lezárulta után A Nagy Könyv weboldalán versenyeztethetnek regényeket és regényhősöket a január végétől a felhasználók.

A Nagy Könyv szervezői arra számítanak, hogy a 2005 februárban kezdődött és decemberben zárult játék egy "hosszan tartó, felfelé ívelő folyamat" kezdete, és az olvasást népszerűsítő műsorok, rendezvények utórezgései sokáig tartanak.

"Arra érdemes regények"

A programiroda szerint a folytatásra a tavaly alakult több mint kétezer vidéki és fővárosi olvasókör adhat garanciát. A könyvtárak visszajelzései is arra utalnak, hogy a program nem ért véget.

A tervek szerint anagykonyv.hu oldalon január végétől 24 órás "online könyvtárosként" segít majd abban, hogy arra érdemes regényeket ajánljon olvasásra.

A könyvek csatájában a felhasználók versenyeztethetnek egymással regényeket, és mindenki online olvasónaplót vezethet. A szavazás sem ér véget: a voksok alapján alakulnak ki azok a tematikus könyvlisták, amelyekből minden olvasó értesülhet a többiek kedvenc olvasmányairól.

Kevés néző, sikerpropaganda

Mint ismert, az olvasást népszerűsítő játék döntőjében Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve nyerte el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet. A második Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye lett, a harmadik legtöbb szavazatot Szabó Magda Abigél című műve kapta.

A műsor decemberi közepi döntőjét mindössze 295 ezer ember nézte, ami az éppen tévét nézők 6,2 százalékát jelenti, az MTV szerint ugyanakkor nagy siker volt. Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke akkor azt mondta, a szavazás adatai alapján érdemes volt elkezdeni ezt a minőségi szórakoztató műsort. Meggyőződése, hogy a tévét nézők köre máris megváltozott, az olvasottabb, tájékozottabb nézők ugyanis kíváncsiak a minőségi programokra is.

Az Országos Rádió - és Televíziótestület támogatásával megszületett program egyébként összesen 900 millió forintba került az adófizetőknek.