Irak és pornó a Nobel-díjas írónő új témája

2004.10.10. 18:34
Elfriede Jelinek Bábel című darabja a totalitárius rendszerek bírálata.
Az iraki háborúról és a pornóiparról szól a 2004. évi Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek Bábel című új darabja, közölte a Welt am Sonntag című berlini vasárnapi lappal a művet színre állító rendező.

A bemutatóra a bécsi Akademietheaterben kerül sor jövő tavasszal - mondta el Nicolas Stemman, aki különösen nagyra értékelte azt, hogy az írónő nagy szabadságot adott számára a mű értelmezésében.

A Nobel-díjjal csütörtökön kitüntetett 58 éves írónő színpadi alkotásaival ugyanúgy feltűnést keltett, mint regényeivel, amelyek közül "A zongoratanárnő" a legismertebb. Nevéhez fűződik többek között Ibsen Nórájának egy saját "továbbfejlesztése" ("Mi történt, amikor Nóra elhagyta férjét") és a "Vágy és vezetői jogosítvány" című darab. Színpadi alkotásait gyakran nevezik expresszionistának.

Dühből idő

Az írónő az osztrák rádiónak nyilatkozva szombaton elmondta, egész életében élesen szemben állt a totalitárius rendszerekkel, már csak azért is, mert apja - zsidó származása miatt - üldöztetésnek volt kitéve a náci rezsimben. "Apám személyiségének nagy jelentősége volt számomra, akárcsak Tirolban eltöltött gyermekkoromnak - mert a gyermekkor formálja a művészt" - fejtette ki. A művét átható "harag" innen, saját magából ered - magyarázta Elfriede Jelinek.

Arra a kérdésre, hogy mihez kezd a díjjal, amely több mint egymillió eurót (250 millió forint) jelent, az újsütetű Nobel-díjas így felelt: "A legértékesebb dolog, amink van, az idő. A jövőben csak azt fogom írni, amihez kedvem van, vagy éppen bizonyos időszakokban nem fogok írni."

Kedvtelésének az olvasást nevezte, "örömeim nem kerülnek sokba". Utazni nem szándékozik, mert ahhoz nincs megfelelő egészségi állapotban. Mint ismeretes, az írónő már bejelentette, hogy egészségi okokból nem vesz részt a Nobel-díj átadásán.

Az AFP-nek nyilatkozva korábban elmondta, tömegiszonyban szenved, sok ember jelenléte mindig aggodalommal tölti el.