Gerzson
-3 °C
2 °C

Füvet ajándékoztak a középkori nyuszinak

2001.12.18. 16:26
Kapcsolódók (1)
Az Albrecht Dürer középkori német festő világhírű "Mezei nyúl" című képén látható nyuszi "füvet" kapott a napokban - adta hírül az MTI. Egy bécsi középiskola diákjai összesen 101 lapon rajzoltak füvet, s ezt adták át a bécsi Albertina múzeum igazgatójának Dürer nyula számára.
Az Albertina igen gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, de a sok remekmű között az egyik leghíresebb Albrecht Dürer (1471-1528) "Mezei nyúl" című alkotása, amelyet ennek megfelelően különleges tartóban őriznek a múzeum pincéjében, s - hogy baja ne essen a fénytől -, csak ritkán tesznek közszemlére.

Albrecht Dürer: Mezei nyúl
Klaus Albrecht Schröder, az Albertina igazgatója köszönettel átvette az aggódó gyerekek ajándékát - mindenesetre szignáltatta velük mind a 101 fű-rajzot, s a gondoskodásért hálából megmutatta nekik a híres-nevezetes képet. A bemutatással mintegy fel is avatta egyben a múzeum tavasszal megnyíló új épületét.

Jövőre sztár lehet a nyuszi

A nyulat ábrázoló Dürer-kép szinte kínálkozik a jövő év fő témájának: nem sokkal azután, hogy az egyetemes művészettörténet egyik legjelesebb alakjaként számon tartott Dürer megrajzolta, már híressé vált, s jövőre lesz éppen 500 éves. Más jeles és kerek évforduló 2002-ben nemigen kínálkozik: 1997 Brecht, 1998 Johann Strauss és Goethe, 1999 Bach és Nietzsche, 2001 pedig Giuseppe Verdi éve volt. Jövőre lesz Ludwig van Beethoven halálának 175., Leonardo da Vinci születésének 550. évfordulója, 475 éve született Giuseppe Arcimboldo és Niccolo Machiavelli, 425 éve Peter Paul Rubens, 200 éve Alexandre Dumas, Nikolaus Lenau és Wilhelm Hauff, 225 éve pedig Heinrich von Kleist - hogy csak néhány példát említsünk.

Így Dürer "Mezei nyúl" című világhírű és éppen 500 esztendős alkotása - amely legközelebb az Albertina renoválás utáni újbóli megnyitása alkalmából egy nagy Dürer-kiállításon lesz látható 2003 tavaszán -, szinte kínálja magát, hogy 2002-ben rendezvényekkel és ünnepségekkel méltassák a művész nagyságát és a kép kiválóságát.