Boglárka
19 °C
35 °C

Megjelenhet O.J. Simpson botránykönyve

2007.08.14. 15:31
Zöld utat kapott O. J. Simpson eddig kiadatlan "Ha én tettem volna" című botránykönyve, írja az Associated Press. A kettős gyilkossággal vádolt amerikai focista ebben arról ír, hogyan tette volna el láb alól volt feleségét, és annak szeretőjét.

Miután az egyik áldozat, Ron Goldman családjának ítélték a könyv szerzői jogait, a könyv csonkítatlan kiadása mellett döntöttek. Az alapos szerkesztés gondolatát hamar elvetették, ahogy azt is, hogy a címet a "Ha én tettem volná"-ról "Én tettem"-re vagy "Egy kettős gyilkos vallomásai"-ra változtassák, jelentette a Martin Literary Management szóvivője az AP-nek hétfő délután.

A Nicole Brown Simpson és Ron Goldman máig be nem bizonyított meggyilkolásának részleteit elbeszélő "fiktív kézirat" körül már jóval a megjelenés előtt vált puskaporossá a levegő. Tavaly novemberben hátrált meg Rupert Murdoch ausztrál médiamogul cége, a News Corp. a kiadásától, majd nyáron egy jogerős döntés született, melynek értelmében O. J Simpson könyvének szerzői jogai fölött a Goldman család rendelkezik, akik a bevétel nagyrészét birtokolhatják, míg Nicole Brown Simpson családját a könyv bevételeinek 10 százaléka illeti. A bíróság csak így tudta kikényszeríteni, hogy az egykori rögbisztár kifizesse a két áldozat hozzátartozóinak a 33,5 millió dolláros kártérítést (ami most már 38 millió dollárra nőtt) .

"O. J. Simpson eredeti kéziratát érintetlenül hagytuk, de lehetőséget adtunk az áldozatok családtagjainak, hogy lábjegyzetekkel lássák el a könyvet. A bevételek egy része a Ron Goldman Foundation for Justice alapítványt illeti majd meg" - mondta a kiadó szóvivője.

Simpson a Buffalo Bills csapat egykori sztárja volt, sportkarrierje után is számos tévésorozat és reklámfilm szereplője lett. Feleségétől 1992-ben vált el, miután bebizonyosodott, hogy a két gyermekét világra hozó asszonyt verte. 1994-ben vádolták meg kettős gyilkossággal, élőben közvetített büntetőpere pedig az egyik legnézettebb tévéműsornak számított. Simpsont végül 1995-ben felmentették minden vád alól, annak ellenére, hogy az esküdtszéken kívül mindenki meg volt győződve bűnösségéről, és az eljárást az ügyészség és a rendőrség szakszerűtlensége miatt sokan támadták.

1997-ben egy polgári ügyekben eljáró bíróság mégis felelősnek találta Simpsont gyilkosság vádjában, és kártérítésre ítélte. O. J. Simpson ügyvédje tanácsára azóta sem hajlandó kifizetni az áldozatok hozzátartozóinak a pénzt. Simpson karrierje 1997 után derékba tört, a közvélemény elfordult tőle.