Yoko Ono meztelenül demonstrál a békéért

2003.09.15. 12:27
A világbéke kedvéért ollóval vagdossák le a ruhát John Lennon hetvenéves özvegyéről, magasművészetileg.
Yoko Ono Cut Piece
Yoko Ono Párizsban újra bemutatja azt a konceptuális művészeti projektjét, amelyben a nézők apró darabokat vágnak le ruhájából addig, míg a művész végül meztelenül áll a színpadon. Ono először negyven éve, Japánban adta elő a Cut Piece című darabot, még azelőtt, hogy megismerte volna későbbi férjét, a Beatles egyetlen szemüveges tagját. A hetvenéves művész ezúttal a világbékéért vág bele régi projektjébe.

John Lennon özvegye az eredeti előadáson fehér köntöst viselt, melyet a résztvevők ollóval vagdostak le a mindvégig mozdulatlan művészről.

Képeslap rongyból

A japán művész ezúttal nem csak arra kérte a szeptember 15-i, a párizsi Theatre Le Ranelagh-ban rendezett bemutatóra meghívottakat, hogy öltözékéből képeslap nagyságú darabokat vágjanak le, hanem hogy a rongyot küldjék is el valakinek, "akit szeretnek".

A konceptuális művészet
A hatvanas években kialakult irányzat fókuszában a gondolat, valamilyen idea áll, visszautasítva az olyan tradicionális, tárgyiasult művészetet, mint a festészet vagy a szobrászat. Henry Flynt, a terminus megalkotója úgy fogalmazott: a koncept "mindenekelôtt olyan művészet, melynek anyagát ´fogalmak´ alkotják, mint például a zenéét a hangok"
A Cut Piece bemutatása idején formabontó alkotásként robbant be a koncept art világába, és nyomában számtalan művész tette ki ruházatát a látogatók ollóinak.

Ono a BBC-nek a szeptember 11-i eseményekkel magyarázta darabja leporolását. "Erő és félelem volt a levegőben. Az emberek elhallgattak" - indokolta elhatározását. "A Cut Piece-szel fejezem ki béke iránti vágyamat. Amikor 1964-ben először előadtam, zűrzavar volt a szívemben. Most azonban szeretetet érzek irántad, magam iránt és a világ iránt is" - mondta enigmatikusan a képzőművész.