Móric
14 °C
17 °C

Együttműködik az Operaház és a Hagyományok Háza

2008.03.04. 14:36
A dalszínház főigazgatója szerint érdekes kettősséget hordoz az együttműködés, hiszen a globális operakultúrát és a nemzeti hagyományokat őrző népi kultúrát kötik össze.

Szakmai együttműködésről állapodott meg kedden Budapesten Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója; a kooperáció részeként a Budai Vigadó színpada várhatóan a jövő szezontól a dalszínház egyik új játszóhelye lesz.

Vass Lajos elmondta: a következő évadban főként kamarabalettek és -operák bemutatására veheti igénybe a Budai Vigadó pódiumát az operaház, ezzel bővül a játszóhelyek száma.

A dalszínház főigazgatója szerint érdekes kettősséget hordoz az együttműködés, hiszen a globális operakultúrát és a nemzeti hagyományokat őrző népi kultúrát kötik össze.

Mindkét főigazgató hangsúlyozta, a két állami intézmény történetében most először összefogott, hogy a hazai kulturális élet két különböző, de a külföldiek és a hazai közönség számára is vonzó ágát összekapcsolja, együtt kínálja.

Kelemen László, a Hagyományok Háza vezetője beszámolt arról, hogy a késő tavaszi, kora nyári időszakra olyan előadáscsomagokat állítottak össze, amelyek egy táncelőadásból és egy balett- vagy operaelőadásból állnak. A csomagokkal a két helyszín négy hétvégére várja az érdeklődőket április 25. és június 14. között, kedvezményes áron.

A Magyar Nemzeti Balett, az operaház balettegyüttesének repertoárján megjelenő, magas színvonalú Seregi-koreográfiák(Szentivánéji álom, Rómeó és Júlia, Makrancos Kata), valamint a Kárpát-medence népzenéjét és néptáncait feldolgozó előadások (Pannon freskó, Az örök Kalotaszeg) a közönség szélesebb rétegeihez juthatnak így el.

A választékban egyelőre egy operaprodukció, Puccini Toscája szerepel. Gáldi Monika szervezési osztályvezető elmondta, ha több operaelőadást keresnének az érdeklődők, bővítik az ajánlatot. A célközönség elsősorban a Budapestre érkező, tánc iránt érdeklődő turisták köre, ezért kerültek pénteki és szombati előadások a csomagokba.