Aliz
6 °C
14 °C

Két héten belül igazgatója lesz az Operának

2002.12.03. 09:45
A 11 tagú bírálóbizottság tagjai már megkapták Dékány Endre, Marton Éva, Szinetár Miklós és egy negyedik, nevének titokban tartását kérő pályázó pályaművét, javaslatukat december 12-ei ülésükön teszik meg a kulturális miniszternek.
A kulturális minisztérium közzétette a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatói pályázatára beérkezett négy pályaművet elbíráló tizenkét tagú szakmai kuratórium névsorát. A bizottságba három tagot a szakmai szervezetek delegáltak. A Magyar Zenei Tanácsot Csengery Adrienne elnök képviseli, a Magyar Állami Operaház szakszervezete részéről Rotter Oszkár elnök lesz jelen a kuratóriumban, míg az Opera közalkalmazotti tanácsa Rozsos István elnököt jelölte a bizottságba - adta hírül a Magyar Hírlap.

Görgey Gábor kulturális miniszter nyolc, a zenei életben elismert művészt és szakembert - Harsányi Lászlót, a Nemzeti Kulturális Alap elnökét, Molnár András Kossuth-díjas operaénekest, Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekest, Szirtes Györgyöt, az Operaház nyugalmazott igazgatóhelyettesét, Batta András zenekritikust, Fekete Gyula zeneszerzőt, Seregi László Kossuth-díjas koreográfust, Kovács Lászlót, a Rádiózenekar vezető karmesterét - kérte fel arra, hogy vegyenek részt a bizottság munkájába. A kuratórium elnöke Schneider Márta, a kulturális tárca művészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára lesz.

A napilap szerint bírálóbizottság tagjai már megkapták a négy pályaművet (Dékány Endre, Marton Éva, Szinetár Miklós és egy negyedik, nevének titokban tartását kérő pályázóét), és javaslatukat december 12-ei ülésükön teszik meg a kulturális miniszternek. Információink szerint a bizottság nem tervezi, hogy a pályázókat személyesen meghallgassa.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a véleményezési joggal rendelkező kuratórium javaslata alapján Görgey Gábor legkésőbb egy nap múlva dönt az Operaház intendáns-főigazgatójának személyéről, aki 2003. január 1-jétől négy évig tölti majd be ezt a posztot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?