Hajléktalan farsang az Operabál ellenében

2003.02.06. 12:21
Bécs "söpredékének" szervezett mulatság a világhírű és sokat támadott Operabál kritikája. Mulatság ingyen az egyik, 16 ezer euróért a másik helyen.
A világhírű bécsi Operabállal pontosan egyidőben tartja farsangi mulatságát a "Fedél nélkül" osztrák megfelelője, az "Augustin". A város nincstelenjeinek és "söpredékének" szervezett mulatság - a szervezők bevallása szerint - fricskája az elit rendezvénynek.

Fedél nélkül
Az Operabál ellentétét, az "áldozatok bálját" hat évvel ezelőtt rendezték meg először az osztrák fővárosban. A hajléktalanok, nincstelenek mulatságának a "Fedél nélkül" bécsi megfelelője, az Augustin a házigazdája. A Stadthalléban, az Operabállal azonos napon tartott rendezvény célja, hogy "a fejéről ismét a talpára állítsák a farsangot". A hagyományos bécsi farsang ugyanis mindig is a szegények, csavargók és kirekesztettek ünnepe volt, akik a rongyosbállal most ismét bejelentik rá igényüket.

A február 27-i rendezvényre a lap 300 utcai árusa mellett minden hajléktalan és nincstelen hivatalos, de persze beléphetnek azok is, akik szimpatizálnak a rendezvény céljaival.

A zenészek - négy együttes - ingyen vállalták el a fellépést. Akinek pénze-lakása van, 13-15 euró belépődíjat fizet, akinek pénze nincs, az pedig ingyen bemehet. "Akik pedig ugyanezen az éjszakán a 16 ezer euróért bérelt operabáli páholyban mulatnak - azokról megvan a véleményünk", hirdeti az Augustin.