Tízszázalékos leépítés várható az Operaházban

2006.05.11. 14:15
A Magyar Állami Operaház modernizációs programjának bizonyos elemei sértik a dolgozók érdekeit, ezért természetes az érdekképviseleti szervezetek fellépése - mondta Hegyi Árpád Jutocsa. A főigazgató szerint 50 előadás elhagyásával egymilliárd forintos nyereségre tehetne szert az 1,2 milliárdos tartozástól szenvedő intézmény.

Az intézmény vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "filozófiai vita" folyik az Operaházban.

Elsöpri a népharag?

A főigazgató szerint több pénzre van szükség, de a kormányzat nem fogja a veszteséges működést finanszírozni, rendbe kell tenni az intézményt akkor is, ha őt "elsöpri a népharag" vagy a sztrájk. Hegyi Árpád Jutocsa elmondta: a művészeti és működési területre is kiható modernizációs program végrehajtása kétmilliárd forintba kerül, első lépésként a kormány 250 millió forintot már megszavazott.

Kákai István műsorigazgató hozzáfűzte: eredetileg 315 előadást terveztek a következő évadra, ezt a számot aztán 265-ra csökkentették, figyelembe véve a várható látogatottságot, a "bekerülési költséget" és a dolgozók pihenőnapjainak kiadását. Mint mondta, ez fájdalmas ugyan, de elég nagy megtakarítást jelent.

Egymilliárdos nyereségre számít

A műsorigazgató közölte: négy "címet" hagytak el (három operát és egy balettet), továbbá hat tervezett bemutató helyet ötöt tartanak. Hegyi Árpád Jutocsa azt mondta: az 50 előadás elhagyásával akár egymilliárd forint tiszta nyeresége is lehetne az intézménynek. Mint felvetette, azokban az időpontokban a házat ki lehetne adni, ez naponta tízmillió forintot, 50 esetben pedig 500 millió forintot jelentene. Az előadásokat egyenként körülbelül tízmillió forintért turnéra is lehetne küldeni, ez újabb 500 millió forint bevétel lenne - közölte.

Hegyi Árpád Jutocsa közölte, hogy az Elfújta a szél című balettről, amelyhez Keveházi Gábor ragaszkodott, az előző nap kompromisszum született: az intézménynek csak 12 millió forintja van erre 25 millió helyett, így szponzorokat keresnek a bemutatóhoz.

1,2 milliárdos tartozás

Megyeri László, akit Hegyi Árpád Jutocsa a modernizációs programmal kapcsolatos tanácsadójaként mutatott be, közölte, hogy az Operának korábbról komoly adóssága van: mintegy 750 millió forint bértartozás és 500 milliót meghaladó számlatartozás. Munkaügyi perek tucatjai folynak, amelyeket szinte kivétel nélkül a munkavállalók nyernek meg.

Megyeri szerint az intézmény tárca által jóváhagyott közalkalmazotti létszáma most 1.008. Pillanatnyilag úgy tűnik: nem valószínű, hogy a létszámleépítés "megúszható" 10 százalék alatt - tette hozzá, jelezve: még nincsenek végleges listák. A tanácsadó elmondta, hogy az elbocsátás várható költségvonzata 500-600 millió forintra tehető, ez azonban nem az Opera büdzséjét, hanem a költségvetést terheli.

Zöldségek és ellentmondások

A sajtótájékoztatón jelen volt és kifogásainak adott hangot Keveházi Gábor, valamint Rotter Oszkár, a dolgozói szakszervezet és Rácz István, a közalkalmazotti tanács elnöke. Rotter Oszkár azt mondta: a modernizációs program "nem lett egyeztetve senkivel", az intézkedési csomag alapja rossz. Az egyeztetés hiányát tette szóvá Rácz István is. Keveházi Gábor azt mondta: a közalkalmazotti tanács és a szakszervezet elnökével közösen a miniszterelnökhöz fordult a kialakult helyzet miatt, levélben kérve időpontot a kormányfőtől a megbeszélésre.

"Mi nem a modernizáció ellen vagyunk" - hangsúlyozta a balettigazgató, aki szerint a tájékoztatón "zöldségek" hangzottak el, a kijelentések "tele voltak ellentmondással", a kialakult helyzetért pedig nem csak a főigazgató, hanem a fenntartó, a kulturális minisztérium is felelős. Keveházi Gábor közölte: a modernizáció előtt a házat először konszolidálni kellene.