Sztárok az OPERAMI-n

2001.06.01. 13:56
A Bartók+VERDI Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, az OPERAMI megrendezésével, idén június 15-től, kilenc napig az opera fővárosává lesz Borsod megye székhelye. A szervezők ezzel Miskolcot a "Kelet kapujává" kívánják tenni, föl-élesztve a város kultúrkereskedő hagyományait, bemutatva a kelet-európai operatársadalom kimagasló reprezentánsait és nagy ígéreteit, valamint a ma mestereit.
A miskolci Nyári Színházban Bartók II. Hegedűversenyét és a Concerto-t Michail Jurovszkij vezényli. A Szovjetunióban született mester jelenleg Németországban él, a Lipcsei Opera vezető karmestere. Pályáját a Moszkvai Állami Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekaránál kezdte. Pályafutása során vezényelt a Bolsojban, a Berlini Német Operában és a Komische Operben, a drezdai Semper Operben, valamint a Lipcsei Operában s dolgozott a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarával is.

A II. Hegedűversenyt Selmeczi János hegedűművész adja elő, aki világ számos színpadán kápráztatta el játékával a nagyérdeműt.

Verdi Traviata című előadását a Miskolci Nemzeti Színház ének-, zene- és tánckara közreműködésével Medveczky Ádám vezényletében élvezheti az OPERAMI közönsége. Az előadás sztárja, a Jerevánban született szoprán, Marine Déinyan, az Örmény Nemzeti Opera tagja, aki az Aida és Desdemona szerepeinek felejthetetlen megformálása után a fesztiválon Verdi Traviata c. operájában Violetta szerepét énekli. Ugyanitt Germont Alfréd szerepét a Dél-Koreában született Alfred Kim viszi színpadra. A jelenleg Németországban élő fiatal tenor 1997-ben a Belvedere Nemzetközi Énekverseny (Bécs) I. díját, 1998-ban pedig a 47. Nemzetközi Énekverseny (München) II. díját nyerte el. Verdi Trubadúr (Ukrán Nemzeti Tarasz Sevcsenko Opera- és Balettszínház) miskolci előadása is remek művészeket vonultat fel. Luna gróf szerepében megismerheti a közönség az 1973-ban a Nemzetközi Glinka Énekversenyen I. helyezést és 1974-ben a Nemzetközi Csajkovszkij Énekversenyen I. helyezést elért baritont, Ivan Ponomarenkot. Leonórát Szvetlana Dobronravova, Ukrajna népművésze énekli, Azucena szerepét a szintén több énekversenyen díjazott Ludmilla Jurcsenko (mezzoszoprán) adja elő.

A Bartók+Verdi Operafesztivál Bartók Csodálatos mandarin (Szegedi Kortárs Balett), A fából faragott királyfi (Magyar Állami Operaház előadása) című művein, vonosnégyesein és kórusművein, valamint az említett Verdi műveken kívül felvonultatja Verdi Nabucco (Zágrábi Operaház előadása), SIMON BOCCANEGRA (Kolozsvári Magyar Opera előadása) REQUIEM, Aida (Prágai Állami Opera előadása), Rigoletto (Miskolci Nemzeti Színház előadása) és Attila című műveit. A világon először itt lesz együtt hallható Verdi összes románca. A zárónapi VERDI GÁLA-n Cecilia Gasdia (Olaszország), Satik Tumyan (Örményország), Boiko Zvetanov (Svájc) Bruno Pola (Olaszország, USA) és Rácz István örvendezteti a "Bartók + Verdi" - OPERAMI közönségét a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével. A MÁV Szimfonikus Zenekart Marco de Prosperis (Olaszország) vezényli.