Jolán, Vid
11 °C
28 °C

125 éve indult az Orient Expressz

2008.07.15. 14:43
Az első Orient Expressz 1883. június 5-én indult el Párizsból Konstantinápolyba.

Az először 125 éve útjára indult Orient Expressznek állít emléket a budapesti Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása, A vonatok királya, királyok vonata címmel. A kedden megnyílt tárlat modellekkel, fényképekkel és eredeti vasúti relikviákkal idézi fel az egykor uralkodók, művészek és arisztokraták kedvenc járatának számító expressz történetét.

Gyilkosság az Orient Expresszen

"Az első Orient Expressz 1883. június 5-én indult el Párizsból Konstantinápoly felé, ekkor a csaknem 3500 kilométeres távolság megtételéhez három napra volt szükség, igaz, az út utolsó szakaszán az utasoknak hajóra kellett szállniuk. 1886-ra készült el a teljes vonal, melynek egyharmada Magyarország területén haladt át" - emlékezett a legendás járat történetének kezdeteire a múzeum főigazgatója.

Az Orienten fiatal korában maga is sokat utazó Kócziánné Szentpéteri Erzsébet elmondása szerint azonban a kiállítás nem csupán a technikatörténeti adatokat kívánja bemutatni, hanem azokat a történeteket, híres embereket is, akik valaha a vonaton utaztak, valamint az expresszhez szorosan kötődő művészeti stílust, a szecessziót is fel szeretné idézni.

Mint megjegyezte, a járathoz számos legenda, történet, illetve részben ezek nyomán sok irodalmi mű fűződik. Agatha Christie Gyilkosság az Orient Expresszen című detektívregényének főhősével, Hercule Poirot-val a látogatók a kiállításon is találkozhatnak - árulta el a Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, hozzátéve, hogy a filmen híressé vált bűnügyi történetet valószínűleg egy 1929-es eset ihlette, mikor a luxusvonat elakadt a magas hóban, és csak 11 nap után sikerült kiszabadítani.

A kiállítást megnyitó Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója büszkén idézte fel az 1880-as évek világát, mikor a vasút számított a közlekedés legmodernebb ágának, és nem volt igazi vetélytársa. "Az Orient Expressz történetének a Magyar Államvasutak is a kezdetektől részese volt, a járatokat a legkorszerűbb magyar mozdonyok vontatták" - jegyezte meg.

A korszak vasúti járműveit a kiállítás talán leglátványosabb műtárgyai, a múzeum 1:5 arányú modelljei mutatják be a legplasztikusabban. A vitrinekben igazi vasúti relikviák is helyet kaptak: a Wagon-Lits kocsikra utaló WL monogramos porcelán étkészletek, hamutartók, rézből készült kocsigyári és mozdonytáblák. Az eredeti tárgyak közül is kiemelkedik a bejárat mellett elhelyezett réz kocsicímer a belga király oroszlános jelvényével.

Heiczinger István, a MÁV vezérigazgatója pózol a "Vonatok királya, királyok vonata - 125 éves az Orient Expressz" című kiállítás megnyitóján

A nagy méretű tablókon számtalan régi fénykép, plakát és képeslap mutatja be az expressz történetét. A látogatók megtudhatják, hogy a vasútért rajongó I. Ferdinánd bolgár fejedelem maga is gyakran vezette az Orient gőzmozdonyát, vagy hogy II. Lipót belga király mindig saját luxusvagonján utazott az expresszel szeretőjéhez. A fényképeken felbukkannak a vonaton egykor utazó hírességek, többek között Mata Hari vagy Josephine Baker, de az a Wagon-Lits étkezőkocsi is, amelyben az első világháborút lezáró fegyverszünetet aláírták a compiegne-i erdő közepén.

A gyerekeknek is több meglepetést tartogató kiállítás augusztus 24-ig tekinthető meg a Közlekedési Múzeumban.