Kultúrkampf Oroszországban

2002.01.21. 14:11
Orosz irodalmi körök élesen elítélték a Kreml-párti "Együtt haladók" (Iduscsije vmesztye) nevű ifjúsági szervezet akcióját, amelynek keretében január 21. és 27. között "hasznos" olvasmányokra cserélik az általuk "kártékonynak" tartott irodalmi műveket. Ugyanez a csoportosulás korábban a Tom és Jerry-filmeket minősítette károsnak.
A fiatalok - közlésük szerint - elsősorban azoknak a könyveknek üzennek hadat, amelyeket pornográfnak vagy dekadensnek találtak, illetve pusztán a szórakoztatást célozzák, ahelyett, hogy "elgondolkoztassanak, és választ keressenek az élet nagy kérdéseire". "Indexükön" mai orosz avantgárd szerzők és bestseller-írók művei mellett egyébként Karl Marx is szerepel. Az akció önkéntesen zajlik Moszkvában: a bűnbánó olvasók elsősorban az orosz irodalom klasszikusai közül választhatnak "káros" könyveik helyett.

Az Együtt haladók akcióját nemcsak az egyik kipellengérezett szerző, Viktor Jerofejev ítélte el, de kikelt ellene a "csereként" felajánlott Borisz Vasziljev drámaíró is. Jerofejev, a többek között "Az orosz lélek enciklopédiája" című művéről Magyarországon is ismert avantgárd szerző hétfőn úgy nyilatkozott, hogy még soha nem volt akkora olvasói sikere, mint amekkorát "ezek a gyerekek" keltettek: szinte az összes fellelhető könyvét szétkapkodták a moszkvai könyvesboltokban. Az író mindazonáltal úgy vélte: időben meg kell állítani az oroszlánkörmeiket mutogató fiatalokat, "mielőtt teljes értékű fasisztákká válnának." A "Csendesek a hajnalok", és a "Ne lőjetek a fehér hattyúkra" című drámáival a kortárs orosz irodalom élő klasszikusává vált Vasziljev a személyiségi jogok megsértésének nevezte az akciót, aláhúzva, hogy senki nem írhatja elő a másik embernek, hogy mit olvasson.

Az Együtt haladók független, de Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogató ifjúsági szervezet, célkitűzéseiben fontos szerepet kap, hogy megtisztítsák Oroszországot az olyan jelenségektől, mint a bűnözés, a korrupció és a TV-képernyőkről áradó szenny. Ősszel a nyugati tömegkultúrának üzentek hadat a fiatalok, akkori demonstrációjukon a túlzott szexualitást, vagy erőszakot bemutató filmek mellett az ifjúság fejlődésére károsnak minősítették például Tom és Jerry rajzfilmfigurákat is.