Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kultúrkampf Oroszországban

2002.01.21. 14:11
Orosz irodalmi körök élesen elítélték a Kreml-párti "Együtt haladók" (Iduscsije vmesztye) nevű ifjúsági szervezet akcióját, amelynek keretében január 21. és 27. között "hasznos" olvasmányokra cserélik az általuk "kártékonynak" tartott irodalmi műveket. Ugyanez a csoportosulás korábban a Tom és Jerry-filmeket minősítette károsnak.
A fiatalok - közlésük szerint - elsősorban azoknak a könyveknek üzennek hadat, amelyeket pornográfnak vagy dekadensnek találtak, illetve pusztán a szórakoztatást célozzák, ahelyett, hogy "elgondolkoztassanak, és választ keressenek az élet nagy kérdéseire". "Indexükön" mai orosz avantgárd szerzők és bestseller-írók művei mellett egyébként Karl Marx is szerepel. Az akció önkéntesen zajlik Moszkvában: a bűnbánó olvasók elsősorban az orosz irodalom klasszikusai közül választhatnak "káros" könyveik helyett.

Az Együtt haladók akcióját nemcsak az egyik kipellengérezett szerző, Viktor Jerofejev ítélte el, de kikelt ellene a "csereként" felajánlott Borisz Vasziljev drámaíró is. Jerofejev, a többek között "Az orosz lélek enciklopédiája" című művéről Magyarországon is ismert avantgárd szerző hétfőn úgy nyilatkozott, hogy még soha nem volt akkora olvasói sikere, mint amekkorát "ezek a gyerekek" keltettek: szinte az összes fellelhető könyvét szétkapkodták a moszkvai könyvesboltokban. Az író mindazonáltal úgy vélte: időben meg kell állítani az oroszlánkörmeiket mutogató fiatalokat, "mielőtt teljes értékű fasisztákká válnának." A "Csendesek a hajnalok", és a "Ne lőjetek a fehér hattyúkra" című drámáival a kortárs orosz irodalom élő klasszikusává vált Vasziljev a személyiségi jogok megsértésének nevezte az akciót, aláhúzva, hogy senki nem írhatja elő a másik embernek, hogy mit olvasson.

Az Együtt haladók független, de Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogató ifjúsági szervezet, célkitűzéseiben fontos szerepet kap, hogy megtisztítsák Oroszországot az olyan jelenségektől, mint a bűnözés, a korrupció és a TV-képernyőkről áradó szenny. Ősszel a nyugati tömegkultúrának üzentek hadat a fiatalok, akkori demonstrációjukon a túlzott szexualitást, vagy erőszakot bemutató filmek mellett az ifjúság fejlődésére károsnak minősítették például Tom és Jerry rajzfilmfigurákat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?