Végre Újra Őszi Fesztivál!

2000.10.14. 19:19
Itt van az ősz, itt van újra, s hozza nekünk a nagyszerű Őszi Fesztivált, mely fővárosunknak talán legrangosabb és legsokszínűbb művészeti fesztiválja számos izgalmas világszínvonalú produkciójával. Igen, az idén is sikerült egy olyan, mind mennyiségében, mind jelentőségében döbbenetes műsort összehozni, amelynek szervezési munkájára még gondolni is rossz. De nézzük, hogy - egy individuális perspektívából, a teljesség igénye nélkül - mit is láthatunk e bőséges kínálatból.
Programajánló
  • Sáry László akadémiai székfoglaló hangversenye
  • A 15 éves Intermoduláció Kamaraegyüttes hangversenye
  • Sziámi, EGYSZERU TEREMTÉS lemezbemutató koncert
  • CSEH AVANTGÁRD FOTOGRÁFIA (1918-1948)
  • BERLIN OPEN - Nemzetközi videoprogram a berlini Galerie Barbara Thumm-mal közös szervezésben
  • Kárpát-medencei kortárs magyar képzőművészek a 10 éves Makói Művésztelep műhelyéből
  • JOSEPH BEUYS SZIMPÓZIUM ÉS KIÁLLÍTÁS
  • Thália Színház Szegedi Kortárs Balett
  • A Squat Színház dokumentumai
  • Október 14. 19.30 MTA Kongresszusi Terem

    Sáry László akadémiai székfoglaló hangversenye

    "Koncertem anyagát olyan kamaraművekből állítottam össze, amelyek zeneszerzői pályám főbb állomásait képviselik 1968-tól 2000-ig. A Dramatic story, A természet évkönyvei, továbbá Tánczenék sorozatom néhány darabja bemutató előadásban hangzik el, hangsúlyozva a zongora és az énekhang központi fontosságú szerepét eddigi munkáimban. Korábban írott kamaraműveim közül a Quartetto és a Psalmus az énekhang és a hangzók extrém lehetőségeit kutatja. Tranquillity című munkám pedig egy japán tanulmányút élményének hatását hordozza." (Sáry László) október 26. 19.30 Zeneakadémia, Kisterem

    A 15 éves Intermoduláció Kamaraegyüttes hangversenye

    Az Intermoduláció Kamaraegyüttes 1985-ben alakult, a Zeneakadémiát akkoriban elvégzett fiatal, pályakezdő muzsikusokból. A kamaraegyüttes művészi célkitűzése a 20. századi és a kortárs zene hazai és külföldi irányzatainak minél szélesebb körű bemutatása, új művek inspirálása. Az Intermoduláció egyik alapítója, karmestere és művészeti vezetője Tihanyi László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a hazai zenei élet egyik legaktívabb és legkeresettebb résztvevője, aki megfordult már Európa szinte valamennyi zenei központjában mind önállóan, mind Eötvös Péter karmester-partnere vagy asszisztenseként.

    Október 20. 19.00 Thália Színház

    Sziámi
    EGYSZERU TEREMTÉS
    lemezbemutató koncert

    Az Angyal az égre, ördög a falra! című zenés játék tavaly novemberi Trafó-beli sikeres bemutatója óta újra együtt a Sziámi, méghozzá a legelső formáció alapembereivel: Gasner János gitáros-zeneszerző és Papócsi László billentyűs ismét Müller Péter Sziámival zenél. A szaxofonon és villanycsövön játszó Lőrincz György is régi versenyző, az újak pedig: Szuna Péter (basszus), Jékey Dani (dobok) és az Angyalok Kara-oké vokál, azaz Lajtai Kati és Müller Anna. Az Őszi Fesztiválra jelenik meg az új hanghordozó a Warner-1G gondozásában, a Pepsi Sziget fesztiválon a közönség már kaphatott némi ízelítőt az új zenékből és gondolatokból. A címe: Egyszerű teremtés. (Mivel a teremtés egyszerű.) Műfaja: szereplőválogatás az új világhoz. Mottója: A zene egyen meg!

    Október 13. - november 30. Mai Manó Ház

    CSEH AVANTGÁRD FOTOGRÁFIA (1918-1948)
    (Megnyitó: október 13. 16.00)

    A cseh táj bája és a forradalom kényszerpályái között mozogva. Aki szeretne találkozni a 20. századi művészet történetét meghatározó stílusokkal, konstruktivista, szürrealista, expresszionista, kubista, dadaista fotográfiákkal, aki szeretné látni, milyen az art deco és az art nouveau fekete-fehérben, olykor színesben, aki kíváncsi, hogy különbözo technikai berendezések szögletei hogyan válnak igézővé a perspektívától és a fénytől, hogy a női test vonalai hogyan egészülnek ki és gazdagodnak geometrikus dekorációk előterében, hogy mindennapi tárgyaink mennyi varázslatot rejtenek el és mennyit mutatnak meg.

    Október 16-26. Trafó Galéria

    BERLIN OPEN
    Nemzetközi videoprogram a berlini Galerie Barbara Thumm-mal közös szervezésben
    (Megnyitó: október 16. 18.00)

    Tizenegy nap alatt több mint húsz, Berlinben és a világ más városaiban élő művész videóra és celluloid filmre készült munkáit láthatjuk. A 90-es években a képzőművészetben egyre fontosabbá váltak a mozgóképi műfajok legkülönfélébb megközelítései: a töredékekből építkező új narrációtól, a "talált" filmen át, a minimalista és rekontextualizáló kifejezésmódokig. A program válogatás egy hagyományos, de folyamatos megújulásban lévő műfaj alkotásaiból, egy olyan világváros - Berlin - szűrőjén keresztül, amely az elmúlt években újra Európa egyik meghatározó kortársművészeti centruma lett.

    Október 17. - november 30. Vármegye Galéria

    Kárpát-medencei kortárs magyar képzőművészek a 10 éves Makói Művésztelep műhelyéből
    (Megnyitó: október 17. 17.00)

    A művészembereknek nyaranta otthont adó Makó már a húszas években népszerű volt a festők, grafikusok körében. Az 1990 óta újraéledt Makói Művésztelepre általában 15-16 alkotó érkezik a Kárpát-medence teljes területéről: kevés kivétellel a természetelvű piktúra hívei. Idén az államalapítás ezredik évfordulója adott a művészeknek közös feladatot. A telep elmúlt tíz esztendejének anyagából a makói városi múzeum után most a Vármegye Galériában nyílik kiállítás.
    (támogató: Magyar Millennium Kormánybiztosi Hivatal)

    Október 25-29.

    JOSEPH BEUYS SZIMPÓZIUM ÉS KIÁLLÍTÁS

    Joseph Beuys német művész a 20. század óriási hatású alkotója. Nemcsak filc- és zsírszobrai, rajzai, akciói, objektjei és filmjei tették híressé, hanem alapeszméje is, a "társadalmi plasztika": eszerint magát a társadalmat kell alakítani olyan módon, mint ahogy a szobrász formálja saját anyagait. A Beuys-szimpóziumon mintegy húsz német és nemzetközi Beuys-szakértő elemzi a művész esztétikai, ideológiai és társadalmi életművét. Bemutatásra kerülnek filmjei, videói és egy kamarakiállításon legjellemzőbb képzőművészeti alkotásai, valamint Lucrezia De Domizio-Durini Magyarországnak adományozott Beuys-művei.

    Október 25-29. Műcsarnok

    BEUYS SZIMPÓZIUM
    (Megnyitó: október 25. 18.00)

    Október 29.: előadások, összefoglaló pódiumbeszélgetés szinkrontolmácsolással film- és videovetítések

    Október 28. - november 24. Liget Galéria Joseph Beuys: MÉZPUMPA A MUNKAHELYEN
    (Megnyitó: október 28. 14.00 ) Október 18-19. 19.00 Artus Stúdió

    Artus Színház
    KÁIN KALAPJA (ősbemutató)

    A kalap: egy tárgy, mely a tisztelet és a védelem jelképe. A kalap fal és híd. Elválaszt és összeköt, véd és elrejt. Alázat és félelem. A Káin-bélyeg maga a kalap.

    Az előadást Szondi Lipót Káin a törvényszegő és Mózes a törvényalkotó című sorsanalízis-tanulmánya inspirálta. A Káin-bélyeget Mózes is viseli. Benne megtaláljuk a lázadót és az alázatost is. Káin is öl és Mózes is. De ez utóbbi, hogy saját pusztító indulatait megfékezze, törvényeket alkot. Mi megörököltük az indulatokat és a törvényeket és ezt az egész végtelen ámokfutást.

    Október 19. 19.00

    Thália Színház Szegedi Kortárs Balett
    POSTSCRIPTUM (ősbemutató)

    "A történet a lábaim elé zuhant. Keresve sem találhattam volna jobb, izgalmasabb és jelen társadalmunkról, életünkről igazabb képet mutató témát, mint az elmúlt nyár eseményei. Pedig ezt nem kerestem. Az élet adta. Úgy látszik, eljött az ideje, hogy megismerkedjek a kudarc élményével. Vesztes lettem. Mégis rengeteget nyertem az eset kapcsán. Olyan érzelmi pillanatokat, melyek most alapvetően meghatározzák gondolataimat művészetről, igazságról és hazugságról. Szomorú és boldog vagyok. Ennek a mesének és ennek az érzésnek a művészi lenyomata az előadás, ha úgy tetszik: utóirata.
    P.S. Nem leszek politikus. Művész vagyok." (Juronics Tamás)

    Október 19-22. 21.00 BBS - Toldi mozi

    A Squat Színház dokumentumai
    Október 19. "SURÁNY FILM" a Szentendrei-szigeten, Surányban lezajlott munkaösszejövetel dokumentációja
    Október 20. ANDY WARHOL'S LAST LOVE (1978), PIG! CHILD! FIRE! (1977)
    Október 21. MR. DEAD AND MRS. FREE (1981) utána beszélgetés a Squat Színház tagjaival
    Október 22. A Balázs Béla Stúdió Alapítvány archívumából:
    Bálint István - Breznyik Péter - Halász Péter - Koós Anna: DON GIOVANNI (1975-1983 - Dobos Gábor-féle változat)
    SZOBASZÍNHÁZ (1974-1975)

    Halász Péter 1969-ben megalapítja Koós Annával és Breznyik Péterrel a Kassák Ház Stúdiót a zuglói Kassák kultúrházban. Bálint István l970-ben csatlakozik a társulathoz. l972-ben A skanzen gyilkosai című darab bemutatója után obszcenitás és politikai félremagyarázhatóság miatt az előadást és a társulatot betiltották.

    Ettől fogva az addigra kibővült társulat Halász Péter és Koós Anna Dohány utcai lakásában folytatja működését, közel harminc különféle darabot mutat be l972-től 1976 januárjáig. Itt alakul ki a társulatot minden más színháztól megkülönböztető egyéni stílus. 1969-76 között megközelítően negyvenen vettek részt aktívan az előadások létrehozásában. (A történet akkori hivatalos dokumentációja a III/3-as aktákban 'Horgászok' címszó alatt olvasható, Pécsi ügynök tollából.)

    A wroc3awi Nyitott Színházak Fesztiválján (1973) való hívatlan szereplésük miatt bevonják Breznyik Péter, Halász Péter és Koós Anna útlevelét. Megszületik a döntés: emigráció.

    1976 elején Párizsba települnek: Breznyik Péter, Halász Péter, Koós Anna és Halász Galus; Bálint István, Kollár Marianne és Bálint Eszter; Buchmüller Éva, Major Borbála és Major Rebeka.

    A Squat Színház társulata 1977-ben érkezett New Yorkba másfél évi európai bolyongás után. Manhattanben, a 23. utcában négyszintes házat béreltek ki. Itt működött a színház, és ebben az épületben éltek a társulat tagjai. Ez a színhelye az Oszi Fesztiválon látható videó dokumentumoknak.

    Földszint: Üzlethelyiség-Színház: a nézők az üzlet mélyéről látják a színpadot és mögötte, a kirakat üvegén keresztül a 23. utcát. Első emelet (second floor): konyha / kávézó / ebédlő / kutyaól, itt készültek a darabok. Hátsó fele lakórész, színpad az Andy Warhol's Last Love című darabban. Harmadik és negyedik emelet: lakórészek. Tető: kecskeól, üvegház, gyerekmedence.

    A 23. utca kétirányú forgalmú; nevezetesebb épületek a környéken: Chelsea Hotel, Basilio tenyérjós, Lamston Áruház, Donut Shop, Pizza, YMCA. A Squat Színház 150 éves épületét 1986-ban lebontották, helyén egy Cinekomplex áll (mozgólépcső megy keresztül a volt háló-szobákon).

    Kérjük a legendás szó törlését minden további publikációból." (New York, 2000 augusztusában - Buchmüller Éva, Halász Péter, Koós Anna)