Óvás a Velencei Biennálén

2004.12.29. 19:30
A Műcsarnok igazgatójának biztos tippje miatt elutasított művész új pályázatot követel a Műcsarnoktól és Hiller István minisztertől.
Megóvta az 51. Velencei Biennálé kurátori pályázatának eredményét Kováts Lajos, Szilágyi Szabolcs projektjének kurátora. A biennálé nemzeti biztosa, a pályázatot elutasító kuratórium elnöke, Fabényi Júlia az Indexhez eljuttatott levelében, néhány nappal korábbi szavainak ellentmondva azt állította, nem tudta, hogy Kovátsnak nincs művészettörténészi végzettsége, és így nem indulhat a pályázaton.

Új pályázatot akar a galériás

"Megítélésem szerint a Nemzeti Biztos saját hatáskörében bizonyos feltételek teljesítése alól felmentést adhat. Ez szóban meg is történt, amikor Ön Szilágyi Szabolcsnak azt ajánlotta, hogy engem, Kováts Lajost kérjen fel kurátornak mondván, szakmai tapasztalatom (a MEO alapítója és ügyvezetője vagyok) elégséges a pályázaton való induláshoz, függetlenül attól, hogy nincs művészettörténészi végzettségem" - írta Fabényi Júliához és Hiller István kulturális miniszterhez eljuttatott levelében Kováts Lajos.

"A Műcsarnok közzétett eredménye és az Indexen megjelent nyilatkozatok alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a bizottság _ azért zárt ki formai okokra hivatkozva a pályázatból, mert "galériás" vagyok. Ez nem szerepelt a kiírásban, mint kizáró ok. Mi több, nem zárta ki a tisztelt bizottság Prosek Zoltánt sem, aki köztudottan ugyancsak galériás, a Gutmann galéria vezetője" - fogalmazott a MEO vezetője.

Végezetül arra kérte a nemzeti biztost, "írjon ki új pályázatot, lehetővé téve Szilágyi Szabolcs számára a korrekt megmérettetést. Ha én valamely kizáró oknál fogva nem felelek meg kurátornak, legyen a művésznek lehetősége mást felkérni a feladatra. "

Tudta, nem tudta

Az Index megkereste a Műcsarnok igazgatójaként is tevékenykedő Fabényit, hogy megtudja, milyen lépéseket terveznek az óvással kapcsolatban. A nemzeti biztos azonban nem volt hajlandó válaszolni lapunknak, és csak egy levelet juttatott el hozzánk titkárságán keresztül.

"Szilágyi Szabolcs (SI-LA-GI) néhány nappal a pályázatok leadási határideje előtt állításának megfelelően valóban telefonon azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy Kováts Lajos pályázatot nyújthat-e be. Tekintettel arra, hogy Szilágyi Szabolcs nyilvánvalóan birtokában és tudatában volt a pályázati kiírásnak, nem volt okom kételkedni abban, hogy Kováts Lajos az abban megszabott kritériumoknak megfelel. Ezért természetesen Szilágyinak azt a választ adtam, hogy a pályázatnak semmi akadálya. Kováts Lajos pályázatának hiányosságára a bíráló bizottság összeülésekor derült fény, számomra is csak ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a pályázó a kritériumoknak nem felel meg" - mondott ellent levelében néhány nappal korábban tett nyilatkozatának Fabényi Júlia.

Akkor ugyanis azt állította, nem művészettörténészi végzettségének hiánya miatt nem fogadták el a Kováts nevével fémjelzett pályázatot, hanem mert galériásként is dolgozik.

Levelében erre a kérdésre nem tért ki, és megkérdezni sem tudtuk őt. Szintén megválaszolatlan maradt Kováts levelének kérdése: Hogyan fogadhatták el az amúgy nemzetközileg is elismert Kicsiny Balázs pályázatát, amikor kurátorának szavai szerint a pályázat nem a végleges tervet tartalmazza. A koncepció ugyanis még kidolgozás alatt áll.

Botrányos hagyomány

Mint ismeretes, a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításait az utóbbi években sorra botrányok kísérték. A 2004-es Építészeti biennále kiállításának anyag miatt a Szép Házak magazin tiltakozott, mondván, képeit jogszerűtlenül használták fel, majd a Műcsarnok keltett felháborodást azzal, hogy csak hosszas vita után fizetett ki egyes résztvevőket.

Az utóbbi okozott gondot a 2003-as Képzőművészeti biennálén, ahol a Kis Varsó csoport munkája akadozott a lassú kifizetések miatt. Igaz, ők a Nefertitit ábrázoló szobrukkal kivívták Egyiptom felháborodását is.